Nieuws
0

Techniek houdt chauffeur bij de les

Rijkert Knoppers

Meer dan negentig procent van de auto-ongelukken in de Europese Unie gebeurt door het gedrag van de bestuurder. Technische maatregelen zouden dit aantal drastisch omlaag kunnen helpen, zo blijkt uit een vier jaar durende studie, die 26 juni is gepresenteerd.

Bij dit European Field Operation Test (euroFOT) project, waar 28 bedrijven en organisaties bij betrokken waren, kregen duizend auto’s en vrachtwagens gedurende twaalf maanden geavanceerde hulpsystemen, die ondersteuning zouden kunnen bieden aan de chauffeurs.

Een van de belangrijke technische hulpsystemen, die positief naar voren komt in deze 22 miljoen euro kostende studie, is het ACC systeem, ofwel Adaptive Cruise Control, dat momenteel al bij enkele automerken standaard is toegepast. Deze techniek, gebaseerd op gebruik van laser of radar, maakt het mogelijk om zonder enige vorm van communicatie met andere voertuigen de snelheid en de volgafstand van het voertuig te regelen. Wanneer het ACC systeem is gecombineerd met een Forward Collision Warning systeem, dat de auto automatisch afremt bij een te korte afstand op voorgangers, zou volgens de cijfers van euroFOT het aantal ongelukken op snelwegen met 5,7 procent omlaag kunnen.

Het door Volvo ontwikkelde Blind Spot Information System (BLIS) geeft een visueel signaal wanneer zich een ander voertuig in de dode hoek bevindt. Het systeem werkt met twee naar achteren gerichte camera’s, die zijn ondergebracht in de buitenspiegels. Tachtig procent van de automobilisten blijkt dit als een verbetering te beschouwen.

Het door Ford ontwikkelde Curve Speed Warning inventariseert de gereden snelheid, het bochtenverloop en de weersgesteldheid. Bij mogelijke gevaren geeft het systeem waarschuwingssignalen af.

De al lang gangbare navigatiesystemen blijken eveneens een positief effect op het rijgedrag van automobilisten te hebben, doordat het rijgedrag beter onder controle te houden is, vooral op onbekende wegen. Naar aanleiding van de bevindingen geeft het euroFOT consortium de aanbeveling aan automobilisten om te investeren in dit soort systemen.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×