Nieuws
0

Technisch feestje bij Tata Steel

Erwin Boutsma

De Dag van de Ingenieur, vorige week donderdag voor de tweede keer gehouden, was een ingenieursfeestje met veel hoofdrolspelers, maar waarin prof.dr.ir. Louise Fresco met haar scherpe observaties de show stal.

De hoogleraar internationale duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam kreeg tijdens het evenement, georganiseerd door KIVI NIRIA en NLingenieurs en met Tata Steel als gastheer, bovendien het erelidmaatschap van KIVI NIRIA uitgereikt.

Fresco had daarvoor, tijdens de paneldiscussie, al enkele malen een gloedvol betoog gehouden over het imago van de ingenieur, het interesseren van meisjes voor techniek en het verhogen van de toestroom naar bètastudies. Het valt niet mee om deze platgetreden paden van nieuwe inzichten te voorzien, maar Fresco slaagde daarin en wist – ook getuige de tweets tijdens de livestream – de meeste mensen te boeien. Ze noemde onder meer de noodzaak het ‘schizofrene gedrag van de maatschappij ten aanzien van technologie te doorbreken’: iedereen wil een smartphone, maar niemand interesseert zich ervoor hoe ze werken.

De paneldiscussie ontsteeg mede daardoor de status van een verplicht nummer. Ir. Annemieke Nijhof, ceo van Tauw en dagvoorzitter, reageerde op de opmerking van panellid ir. Dook van den Boer van Tata Steel dat er nog altijd een beeld bestaat bij vooral ouders dat ingenieur een beroep is voor mensen die vuile handen maken, heel gevat door te zeggen dat ze ‘nog nooit zo’n schone werkplaats heeft gezien als tijdens haar werkbezoek aan de cleanrooms van ASML’. Het raakt wel aan de kern, was het panel eensgezind in zijn conclusie: de ingenieur heeft een imagoprobleem door de onbekendheid met zijn werk.

Daarin is wellicht een slag te maken door ir. Pieter Kool, die werd verkozen tot Ingenieur van het Jaar (zie ook TW8/9). Kool (35), afgestudeerd als industrieel ontwerper in Delft, is door zijn uitstraling en werk als ontwerper bij jeansmerk G-Star, bij uitstek een uithangbord voor de technische beroepen en een rolmodel voor jongeren. ‘Ik hoop mijn liefde voor materialen en technische constructies in mijn werk het komende jaar ook te kunnen vertalen naar mijn ambassadeursrol’, aldus Kool.

De Vernufteling, de jaarlijkse prijs voor het meest innovatieve project van een ingenieursbureau, was dit jaar voor de winterharde wissel van Arcadis. Het vertoonde filmpje van het automatisch met de wissel meebewegende kapje dat van de trein vallende brokken ijs moet tegenhouden, was overtuigend, maar tot zichtbare teleurstelling van de Arcadis-projectleider ‘waren de NS niet overtuigd’ en zoekt het ingenieursbureau nu over de grens naar afnemers.

In deze competitie won Movares de publieksprijs met het koudgebogen glas voor de overkapping van het nieuwe busstation op Amsterdam Centraal.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten