Nieuws
0

Technologie zoekt ondernemer

Indra Waardenburg

Als Mohammed niet naar de berg komt, komt de berg wel naar Mohammed, moet TNO hebben gedacht. Op dinsdag 22 maart presenteerde het onderzoeksinstituut in het kader van het Small Business Innovation Research (SBIR) programma twintig productideeën aan ondernemers in het mkb.

De tweede editie van het TNO evenement ‘Technologie zoekt ondernemer’ was de start van de zevende ronde van het SBIR-programma. TNO wil met dit programma productideeën van TNO-medewerkers verder laten ontwikkelen en commercialiseren. Omdat TNO de mogelijkheid niet heeft om nieuwe kennis te vertalen naar een product, besteedt de organisatie dit uit aan mkb-bedrijven. ‘Het doel van TNO is om kennis te genereren en deze kennis moet leiden tot een product’, aldus dr. Peter de Haan, projectleider SBIR-programma TNO. ‘Door nieuwe kennis te presenteren worden mkb’ers in staat gesteld om deze kennis te gebruiken voor productie binnen hun bedrijf.’

 

De cabaretier Dolf Jansen was de dagvoorzitter en animator bij het evenement. Gedurende twintig elevator pitches (zeer korte presentaties) presenteerden TNO-experts hun ideeën aan de ondernemers, waarna Dolf Jansen kritische vragen stelde en het geheel op een grappige manier behapbaar maakte voor het publiek.

 

De meeste interesse vanuit het mkb ging uit naar het gebruik van plasmatechnologie. Dr.ir. Yves Creyghton presenteerde een nieuwe techniek voor contactloos desinfecteren van wonden met behulp van plasma. ‘In Nederland krijgen zo’n 65.000 mensen per jaar een ziekenhuisinfectie, wat leidt tot veel leed en kosten’, aldus Creyghton. ‘Een betere methode voor wonddesinfectie en wondheling is dan ook wenselijk.’

 

In samenwerking met universitair medisch centrum St. Radboud in Nijmegen ontwikkelde TNO een apparaat waarmee artsen een dunne laag van plasmagassen over de wond kunnen leggen. Radicalen in het plasma maken bacteriën onschadelijk en desinfecteren hierdoor de wond. Doordat plasmadeeltjes (o.a. ionen en radicalen) oplossen in de wondvloeistof, is er een langdurige desinfecterende werking. Het apparaat heeft een brede behandelstrook, waardoor de behandeling van wonden met dit systeem sneller is dan systemen die werken met een puntbron. Het systeem werkt bovendien met een kleine hoeveelheid plasma, waardoor er na behandeling niet veel plasma moet worden afgezogen. Het ontwikkelde prototype is nog te groot om met één hand te tillen en te bedienen en TNO vraagt de ondernemer om mee te werken aan het ontwikkelen van een klein en licht apparaat.

 

Industrieel ontwerper Job van de Kieft presenteerde een andere toepassing van plasmatechnologie, namelijk voor het aanbrengen van coatings op verschillende soorten materialen. ‘Het idee is ontstaan doordat ik zag dat de waterafstotende laag na een tijdje gewoon van mijn schoenen spoelde’, vertelt Van de Kieft tijdens zijn pitch.

In de praktijk zorgt de voorbehandeling met plasma voor een betere waterafstotende laag op schoenen, mobiele telefoons en andere objecten. Van de Kieft: ‘De voorbehandeling met koud plasma is niet alleen om objecten waterafstotend te maken. Verschillende coatings hebben baat bij deze voorbehandeling.’

 

Ondernemers die aan de hand van de presentaties interesse hebben in een bepaald productidee, hebben tot 22 april de tijd om een voorstel in te dienen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie. De Raad van Bestuur van TNO beslist in juni welke mkb’er het productidee mag gaan produceren en vermarkten.

 

Het SBIR-programma leverde eerder al een succesvol product op: het Crowd Control Assistant-systeem (CCA). Dit systeem, ontwikkeld door het bedrijf Bluetrace, brengt met behulp van bluetooth-technologie grote groepen mensen in kaart en kan gebruikt worden bij grote evenementen zoals Koninginnedag. In augustus werd Bluetrace voor het eerst ingezet tijdens Sail 2010. Met behulp van het CCA-systeem werden de bezoekers gevolgd en konden de organisatoren van het evenement en de politie van Amsterdam de bezoekersstromen in goede banen leiden.

Onderwerp:
ChemieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten