Nieuws
0

TekDelta helpt technostarters

Hilde de Laat

  • Vijftien partners
  • Licenties ‘uitproberen’

TekDelta, gelanceerd door TNO en StartupDelta, zet zich in voor technologische startups in Nederland. Doel is R&D-faciliteiten, technologieën en expertises van grote bedrijven te ontsluiten voor start-ups. Tien startups hebben reeds aanvragen ingediend.

TekDelta koppelt de startup vervolgens aan een geschikte partner. Er zijn op dit moment vijftien partners aangesloten, waaronder KPN, NXP, ECN, de TU Delft en Kennispark Twente.

Programmamanager Anita Lieverdink van TNO trekt de kar: ‘We starten met een pilot van april tot juli om te bepalen waar de startups behoefte aan hebben.’ Uiteindelijk wil TekDelta een meerjarig programma starten. ‘We zijn nu in gesprek met de overheid om de financiële drempel te verlagen. We proberen zekerheid te bieden, door startups pas te laten betalen zodra ze omzet maken.’

De startups komen nu vooral met algemene technische vragen over bijvoorbeeld de betrouwbaarheid en de schaalbaarheid van de gekozen techniek. Ook zijn er aanvragen binnengekomen voor specifieke opstellingen of labtechnieken. Patenten zijn een hele andere uitdaging, aldus Lieverdink: ‘Startups hebben vaak geen geld om direct dure patenten in licentie te nemen. TNO biedt startups in dat geval de optie ‘try before you buy’ aan voor een aantal maanden.’

TicTag, de eerste startup van TekDelta, is in gesprek met Holst Centre (TNO en imec) over een R&D-samenwerking. De startup ontwikkelt een chip- en batterijloze kunststof ‘tag’ die Beacons, QR-codes en NFC/RFID moet vervangen (zie foto). Tablets en smartphones herkennen de tag en vormen zo een online-offlineverbinding.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×