Nieuws
0

Teleportatie voor supersnel quantumrekenen

Henk Klomp

Japanse natuurkundigen hebben in het lab succesvolle teleportaties van quantumtoestanden van licht gedemonstreerd.

Uitdoving van een golfpakket bij de input van hun optische schakeling (zie foto) zorgde instantaan voor herschepping van het golfpakket bij de output. De quantumtoestand van het golfpakket bleef daarbij in stand. Deze quantumtoestand was bovendien een zogeheten superpositie van twee fysische mogelijkheden. Zo was ‘Schrödingers kat’ bij wijze van spreken niet alleen tegelijk levend als dood, maar werd hij ook nog instantaan van de ene naar de andere plaats overgebracht.

 

Volgens de Japanners, die hun bevindingen beschrijven in Science van deze week, maakt hun techniek in de toekomst quantumcomputers mogelijk die bits instantaan van het ene in het andere registeradres overschrijven.

 

Hun opstelling bestond uit een optische oscillator, een fotodiode, een interferometer, een lokale oscillator, een electro-optische modulator, een analoog-naar-digitaal omzetter, een filter en een detector. Ze gebruikten quantummechanische toestandsveranderingen in hun ‘gesqueesde’ lichtopstelling na detectie van een foton. Bij squeezen is het quantumsysteem in de uiterste bepaaldheid gebracht die de onzekerheidsrelatie van Heisenberg toestaat.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×