Nieuws
0

Tesla Coil op de televisie

Indra Waardenburg

De Tesla Coil van de TU/e heeft na zijn optreden tijdens het lichtfestival Glow gefigureerd in de wetenschapsquiz die op tweede kerstdag wordt uitgezonden. De blikseminstallatie was een van de grote publiekstrekkers tijdens het Eindhovense lichtfestival, dat vorige maand plaatsvond.

De Tesla Coil is omstreeks 1891 uitgevonden door Nikolas Tesla en wordt gebruikt om hoge spanning, lage stroom en hoge-frequentie wisselstroom te produceren. Als gevolg van een potentiaalverschil ontstaat er een elektrostatische ontlading, wat men waarneemt als bliksem. Hierbij ontstaat ook geluid.

De blikseminstallatie van de TU/e is ontworpen door Roy Piepers, derdejaars bachelorstudent Elektrotechniek, en is de enige in Nederland die op deze schaal met halfgeleiders werkt, voor digitale aansturing. De student is erin geslaagd om de Tesla Coil op zo’n manier te besturen dat de installatie gecontroleerd bliksemschichten produceert op de nootfrequentie van bepaalde muziekstukken. Het resultaat was een lichtgevend concert op het dak van De Zwarte Doos.

Lees verder onder de afbeelding

De Tesla Coil tijdens Glow 2011. (Copyright: Leonie Schoenmakers)

Tijdens de opnames van de wetenschapsquiz ging presentator Rob van Hattum in een beschermend pak de vonken die  werden geproduceerd door de Tesla Coil, te lijf met onder andere een zwaard. De studenten van de TU/e slaagden er zelf niet in om dit  beschermende pak binnen een dag te maken; het pak van metaalgaas is uiteindelijk gemaakt door een anti-kraakbewoonster van het pand waar ook de studio in zit.

De VPRO bleek na Glow niet de enige geïnteresseerde partij. Verschillende bedrijven hebben interesse getoond om de installatie in te zetten bij bruiloften en partijen. De TU/e heeft niet de intentie om zelf een bedrijf op te richten, maar is wel in gesprek met deze bedrijven over de exploitatie van de Tesla Coil. Hierbij blijft de installatie wel eigendom van de universiteit.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×