Nieuws
0

Tip: Big data in de jaren ‘60: ‘de atoombom van de sociale wetenschappen’

e2dec465d613bd723c008f4acc2580357511c12c

Gerald Schut

In vakblad Nature blikt historicus Jil Lepore terug op de vergeten geschiedenis van de Simulmatics Corporation (een samentrekking van ‘simulatie’ en ‘automatisch’) Opgericht in 1959 speelde het bedrijf als een soort Cambridge Analytica avant la lettre een belangrijke rol in de verkiezing van John F. Kennedy tot president in 1960. Simulmatics destilleerde uit wat het ‘massive data’ noemde 480 kiezertypes en bouwde daarmee ‘The People Machine’ om de verkiezingen te simuleren.

Volgens Lepore liep Kennedy dankzij de adviezen van The People Machine zijn aanzienlijke achterstand op Nixon in. ‘De atoombom van de sociale wetenschappen,’ in de woorden van Yale-onderzoeker Laswell.

Simulmatics werkte in de jaren ‘60 voor de Amerikaanse overheid aan een detectiesysteem voor Russische propaganda (project ComCom), een simulatie van hele economie van Venezuala en een soort Google Trends om de Vietnam-oorlog te voorspellen. In 1968 zwol het verzet tegen ‘predicitive policing’ met hulp van Simulmatics aan. In 1970 ging het bedrijf failliet. De moeite van het lezen waard.

Onderwerp:
AiICTIndustriële automatiseringRobotica

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten