Nieuws
0

Tip: De klimaathypocrisie van Bitcoin in Jip-en-Janneke-taal

Gerald Schut

Nu de zomerfeesten zich weer aandienen en Oranje is uitgeschakeld, is de podcast ‘Wie in bitcoin investeert, mag nooit meer iets zeggen over klimaatverandering’ een fijne conversation starter. Rutger Bregman en Jesse Frederik van De Correspondent pellen fijn de argumenten van de cryptofielen af.

Het stroomverbruik van Bitcoin is eind juni de 130 TWh gepasseerd: meer dan heel Nederland. ‘Ja, maar veel van dat stroomverbruik komt van waterkracht of windparken in uithoeken van China,’ klinkt het dan. Terwijl die schaarse stroom natuurlijk ook gebruikt zou kunnen worden voor nuttige toepassingen. Ongeveer even duurzaam als een terrasverwarmer met een paar groencertificaten.

‘Maar een extra transactie kost geen extra stroom’, hoor je. Nee maar Bitcoin is een investeringsvehikel. Een hogere koers, doordat jij ook instapt, zorgt voor meer mining en dus meer stroomverbruik. Bitcoin was niet ontworpen voor energiezuinigheid. Als je dan toch wilt spelen met cryptomunten kan je gelukkig ook kiezen een energiezuinig alternatief als Tangle.

Onderwerp:
DuurzaamheidICTIndustriële automatiseringMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×