Nieuws
0

Tip: docu over Delftse queeste naar kwantumgraal

Gerald Schut

Wie als eerste een functionerende kwantumcomputer van enig formaat weet te maken is onoverwinnelijk: alle hedendaagse encryptie zal hij verpulveren met zijn ongekende rekenkracht. In die race wil Microsoft koplopers IBM en Google naar de kroon steken.

Google zet in op machine learning, terwijl IBM een jaar geleden een record vestigde met een kwantumcomputer van 50 qubits (de bits waar een kwantumcomputer mee werkt), een omvang die in principe ‘quantum supremacy’ mogelijk maakt: rekenkracht die die van een reguliere computer overtreft. Maar het probleem van al die mysterieuze, magische qubits (die tegelijk 0 en 1 zijn) is dat er ook relatief veel fout gaat. Daarom gaat enorm veel rekenkracht verloren aan foutencorrectie.

Volgens Microsoft zitten Google en IBM met hun gangbare qubits op basis van supergeleiding op een dood spoor. Het heeft zijn hoop gevestigd op een geesteskind van Leo Kouwenhoven in Delft. Zeven jaar geleden had hij een wereldprimeur, toen hij als eerste wetenschapper het bestaan van het in 1937 door een Italiaanse natuurkundige gepostuleerde Majorana-deeltje bevestigde.

Topologische Majorana-qubits zijn inherent stabieler, omdat de informatie niet in de qubit zelf ligt, maar in de volgorde van de qubits. Ze zijn alleen moeilijk te maken. De VPRO-documentaire ‘De Race’ volgde Kouwenhoven jarenlang in de ups en downs van zijn zoektocht naar de heilige graal van de rekenkracht. Op maandag 4 februari om 20:25 is de documentaire te zien op NPO2.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten
×