Nieuws
0

Tip: Funderingslabel vanaf juli 2021

Gerald Schut

Vanaf juli 2021 nemen taxateurs standaard een funderingsrisicolabel op in hun taxatierapport. Het label (van A tot E) is ontwikkeld door het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). Het label wordt bepaald met een database, die op basis van dertien indicatoren het risico op funderingsproblemen van ieder pand schat. De risico-indicatie was tot 29 oktober op funderingsrisico.fundermaps.com voor iedereen te zien.

Het KCAF meldt: ‘Op dit moment zit het model achter het funderingsrisico in een openbare testfase. Er is voor deze manier gekozen om verspreid door Nederland zo veel mogelijk input te krijgen waarmee het model verbeterd kan worden. Dit werd aanvankelijk beoogd tot eind december door te zetten. Door het hogere aantal bezoekers en daarmee ook het hoger aantal meldingen is de testfase vervroegd beëindigd. De website toont vanaf 29 oktober geen risicoschatting meer.’

De primeur over het funderingslabel komt van het onderzoeksprogramma De Monitor (KRO/NCRV) in opnieuw een aangrijpende aflevering over de miljoen woningen in Nederland met een risico op verzakking. Het is de derde aflevering van De Monitor in het dossier ‘Heel Nederland zakt’. Het KCAF schat de totale kosten voor funderingsherstel in Nederland op € 90 miljard. Dat is de optelsom van alle huiseigenaren, die buiten hun macht worden geconfronteerd met verzakking en kosten van funderingsherstel die al gauw €80.000 bedragen. Onzekerheid en onmacht zorgen voor veel persoonlijk leed.

De presentatoren Anna Gimbrère en Teun van de Keuken tonen Schiedam als een voorbeeldgemeente die al jaren actief monitort op verzakkingsrisico’s en voorlichting biedt. Zo vertelt wethouder Fahid Minhas, dat de gemeente actief leningen garandeert.

‘Met satellietdata krijgen we op millimeterniveau een zakkingssnelheid. Als een pand sneller zakt dan andere panden in de omgeving, is dat een extra aanwijzing dat er mogelijk funderingsproblemen spelen,’ zegt Don Zandbergen van KCAF over het nieuwe funderingslabel.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×