Dorine Schenk
Stel je voor dat bijna iedereen, zelfs kinderen boven de 12, rondloopt met een apparaatje dat continu je locatie in de gaten houdt en dat bedrijven en de overheid gebruik kunnen maken van die informatie. Het klinkt als een griezelig scenario uit George Orwell’s boek 1984, maar het is werkelijkheid. In een zevendelige serie online artikelen beschrijft The New York Times hoe de locatiegegevens dankzij apps op smartphones grootschalig opgeslagen worden.
In de VS en de meeste andere landen is het niet wettelijk verboden om deze locatiegegevens te verzamelen en te verkopen. Er zijn dus bedrijven dit aanbieden. Als je niets te verbergen hebt is dat geen groot probleem. Het levert vooral nog meer gepersonaliseerde reclame op. Maar het is mogelijk dat je baas ziet wanneer je elders solliciteert en stalkers of daders van misbruik of mishandeling kunnen hun slachtoffers in de gaten houden, schrijft The Times.
De aanleiding van de artikelen is een dataset die The Times kreeg toegestuurd door anonieme bronnen. De data bestaat uit meer dan 50 miljard locatiepunten van meer dan 12 miljoen Amerikanen die zich verplaatsten in een aantal grote steden, waaronder Washington, New York, San Francisco en Los Angeles. Deze locatiegegevens, die in een aantal maanden in 2016 en 2017 verzameld werden, zijn afkomstig van smartphones.
Dat leverde spannende data op. Zo was te zien hoe bepaalde smartphones regelmatig een paar uur in een motel te vinden waren. Ook waren een tiental telefoons in de Playboy Mansion. Door te volgen waar deze de dagen daarvoor en daarna waren, kon achterhaald worden wie deze plekken bezochten. Voor sommigen is dit mogelijk gevoelige informatie.
In de dataset vond The Times ook de bewegingen van een Microsoft-ingenieur. Het was te zien hoe hij de concurrent Amazon bezocht, waar de hij daaropvolgende maand aan de slag ging. In een paar minuten was zijn identiteit achterhaald. The Times nam contact met hem op. Hij bleek niet verbaasd dat het mogelijk was, maar wel dat het zo gemakkelijk was.
De auteurs willen je laten realiseren wat er mogelijk is als deze data verzameld en verkocht wordt. Zoals een expert zegt in het artikel: het is onmogelijk om locatiegegevens te anonimiseren. Er is meestal maar één iemand die bijna dagelijks tussen je werk en huis heen en weer beweegt.
Na het lezen van de artikelen van The Times zal je niet meer hetzelfde naar apps kijken die je locatie willen, zoals weerapps. Daarom worden er in het tweede artikel tips gegeven om je privacy te beschermen.