Gerald Schut
Sinds vorige maand wordt voor het eerst in de geschiedenis meer geld door algoritmes belegd dan door mensen, meldt onderzoeksbureau Moringstar: $ 4,3 biljoen. Volgens een lang stuk in weekblad The Economist is het geen toeval dat robotisering in de financiële sector om zich heen grijpt.
De sector heeft altijd al genoeg geld gehad om voorop te lopen met innovaties. Zo werd in 1866 de eerste trans-Atlantische kabel aangelegd om de beurskoersen van katoen door te geven van New York naar Liverpool en werden spreadsheets op Wallstreet al vroeg omhelst. Steeds meer geld wordt belegd via index-trackers, die in hoge mate geautomatiseerd zijn. Dat heeft voordelen: zo’n index-tracker kost doorgaans minder dan 0,1 % van de inleg, vergeleken met 1% voor actief beheerde fondsen.
Een belangrijke vrees is beurskoersen gevoeliger worden voor fluctuaties, nu steeds meer geld wordt belegd door computers. De flash crash in 2010 was er een voorbeeld van. De angst wordt nog sterker doordat de algoritmes steeds vaker niet louter door mensen geprogrammeerde doelen uitvoeren, maar ook zelflerend zijn. Daardoor worden beslissingen ook nog eens moeilijk verklaarbaar, zoals menselijk vorsers het loper-offer van Google’s AlphaZero toen het het door mensen geprogrammeerde Stockfish in 2017 versloeg ook pas na afloop op waarde wisten te schatten. ‘Maar computers raken niet in paniek,’ reageert een belegger. Hopelijk is kuddegedrag onder mensen sterker dan onder zelflerende AI.