Gerald Schut
In zijn podcast ‘Conversations with Tyler’ spreekt de veelzijdige econoom Tyler Cowen deze maand met de markante, visionaire programmeur Audrey Tang, die naar verluidt een IQ van 180 heeft. Tang is minister van digitale zaken in Taiwan en transgender. Ze heeft de middelbare school niet afgemaakt, maar heeft als autodidact tientallen grote projecten in open software gerealiseerd, veelal in programmeertaal Perl.
De ‘conservatieve anarchist’ is een adept van ‘radicale transparantie’: álle gesprekken die Tang voert, worden opgenomen, automatisch uitgeschreven en gepubliceerd op diens website. Hoe beïnvloedt dat gesprekspartners, vraagt Cowen. Mensen met constructieve ambities voor de mensheid worden er niet door gehinderd, denkt Tang. Maar mensen die alleen gedreven worden door persoonlijk belang of lineaire economische groei ten koste van toekomstige generaties, worden geremd in hun woorden.
In Taiwan gebruikt Tangs departement de tactiek ‘humor over rumor’ in de strijd tegen nepnieuws. Nepnieuws wordt direct beantwoordt met grappige memes, waardoor het zeggingskracht verliest. Tang was één van de drijvende krachten achter het gratis burgerplatform g0v.tw (met een nul in plaats van een o), dat overheidscommunicatie toegankelijk wil maken.
Cowen stelt slimme vragen en het gesprek schiet heen en weer van technologie, naar sport en gastronomie. Zou het voor de wereld beter geweest zijn als de verslavende touchscreen nooit was geïntroduceerd, vraagt Cowen. ‘Je bedoelt dat we direct van toetsenbord naar Neuralink zouden zijn gegaan?’ reageert Tang. ‘Nee, dan had iemand anders de touchscreen wel uitgevonden.’ Tang relativeert en inspireert.