Nieuws
0

TMC-medewerkers staan aan het stuur van hun eigen carrière

In samenwerking met TMC

Zo’n zeventien jaar geleden bedacht TMC het Werkondernemerschapsmodel, waarbij de medewerker tegelijk ondernemer is en meedeelt in de winst.

‘Inmiddels heeft het Werkondernemerschap een sterke identiteit gekregen, wat mensen aantrekt. We bieden Werkondernemers direct een vast contract voor onbepaalde tijd en faciliteren hun persoonlijke ontwikkeling op zowel hard als soft skills door gerichte training en coaching’, aldus Luc van Neer, directeur TMC Mechanical en MT-lid. Ondanks een tekort aan hoogopgeleide technici trekt het consultancybureau in de hightech-industrie voldoende mensen aan om een selectief aannamebeleid uit te kunnen voeren. Van Neer: ‘Wij proberen de Werkondernemers zo lang mogelijk aan ons te binden. Op basis van de ambitie van de persoon gaan we samen markten verkennen en zoeken we een project dat het beste aansluit op deze ambitie. Iemand die sterk geïnteresseerd is in duurzame energie, zal daardoor bij TMC niet snel in de olie- en gassector terechtkomen.’

Ondanks dat het businessmodel alweer zeventien jaar oud is, is het Werkondernemerschap niet hetzelfde als toen. ‘We leven in een veranderend tijdperk, waarbij ook de behoeften veranderen bij zowel de klanten als bij onze Werkondernemers. Zo hadden wij onlangs een Werkondernemer die werkzaam is bij Philips, maar daarnaast behoefte had om een nevenactiviteit uit te voeren met een zekere impact. Inmiddels werkt deze Werkondernemer een paar uur per week bij een startup die de Hugsy ontwikkelt. De Hugsy is een dekentje voor premature baby’s, die de geur en de hartslag van de moeder nabootst, waardoor de baby het gevoel heeft dat zijn of haar moeder in de buurt is. Ondanks dat het commercieel niet interessant is voor TMC om deze medewerker een nevenactiviteit te laten uitvoeren, werkt dit wel ten gunste van de motivatie. We zien dat de medewerker zijn best doet om de commerciële impact te minimaliseren. Daarnaast leert de medewerker weer heel veel van het project, wat weer waarde met zich meebrengt voor Philips’, aldus Van Neer.

Naast het bepalen van een eigen carrièrepad kan de Werkondernemer in de toekomst ook invloed uitoefenen op de arbeidsverhoudingen. Zo bepaalt de Werkondernemer zijn eigen secundaire arbeidsvoorwaarden. Van Neer: ‘Hier zit natuurlijk een bepaalde marge aan. En als je bepaalt dat je meer gaat verdienen ben je je er ook bewust van dat de waarde van jezelf ook omhoog moet. Dit blijkt uiteindelijk uit de beoordelingen die een medewerker zelf uitvoert, in samenwerking met collega’s.’

Het Werkondernemerschapsmodel legt het consultancybureau beslist geen windeieren. In het voorjaar opende TMC een nieuwe vestiging in Delft. Ook internationaal groeit TMC hard. Naast de reeds gevestigde organisaties in België, Frankrijk, Spanje en Italië is TMC sinds deze zomer te vinden in Dubai. Het kantoor, dat onder leiding staat van Bart Agerbeek, richt zich met haar Werkondernemers uit verschillende Europese landen op de hightech-, energie- en life sciences-markt.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten