Nieuws
0

TMC: succes door te groeien

TMC

Met de officiële opening van de vestiging in Parijs en het opzetten van kantoren in Milaan en Madrid is detacherings- en consultancybureau TMC bezig om zijn horizon verder te verbreden. ‘Werkondernemerschap laat zich niet beperken tot de Nederlandse markt en blijkt ook uniek op Europees niveau. Daarmee sta je als bedrijf vooraan in de rij’, aldus Ronald van Gerwen, CEO TMC Nederland.

“In Europa zijn diverse vestigingen inmiddels uitgegroeid van startup tot volwaardig bedrijf. Dit willen we graag doorzetten. Niet alleen in Europa, maar ook daarbuiten. Het ondernemersbloed blijft kriebelen. Zo hebben we een inventarisatie gedaan in Dubai en in de Verenigde Staten, waarbij we ons richtten op een autonome groeistrategie. We gaan geen bestaande bedrijven overnemen en zijn daarom op zoek naar ondernemers die samen met ons willen groeien.” Ook in Nederland is TMC nog niet uitgegroeid. Van Gerwen geeft aan dat TMC momenteel volop in gesprek is om in de regio Delft een nieuw kantoor te openen om West-Nederland van dienst te kunnen zijn. “Het kantoor komt hoogstwaarschijnlijk in Delft zelf en opent zijn deuren naar verwachting in het eerste kwartaal van 2017. Daarnaast willen we meer zichtbaarheid in Noord-Oost Nederland, dus ik sluit niet uit dat we daar ook een kantoor zullen openen. Verder groeit het hoofdkantoor in Eindhoven zogezegd uit zijn jasje, dus zijn we plannen aan het maken voor een eventuele verhuizing naar de High Tech Campus, waar al zo’n vijfhonderd medewerkers van TMC werkzaam zijn.”

Ondanks de flinke geografische groei, is dit niet de hoofddrijfveer van het bedrijf. “We richten ons met name op de ontwikkeling van onze mensen. De opdracht die zij uitvoeren voor onze klanten is belangrijk, maar vervult in feite de functie voor ontwikkeling.” Van Gerwen meent dat alles staat of valt met de gemotiveerdheid van de werknemers. ‘In de bestseller uit 2009 van Daniel Pink (Drive. The Surprising Truth About What Motivates Us, red.) komen drie elementen naar voren die essentieel zijn voor het zogezegde Motivatie 3.0, te weten autonomie, meesterschap en zingeving. Deze sleutelwoorden vormen bij TMC sinds de oprichting in 2000 al de basis en daar handelen we dus ook naar. Motivatie 3.0 is – voor ons – in wezen oude wijn in nieuwe zakken.”

Bij TMC wordt gewerkt op basis van het Werkondernemerschapmodel (zie onder), waarbij de Werkondernemer in vaste dienst is bij het detacherings- en consultancybureau en op projectbasis werkt voor verschillende bedrijven. “Daarnaast kiest iedereen binnen TMC een persoonlijke coach (van buiten TMC) met wie op onafhankelijke wijze de persoonlijke ambities worden besproken en waar nodig of gewenst bijgestuurd. In overleg met de verantwoordelijke accountmanager worden op basis hiervan trainingen en cursussen, maar ook geschikte projecten geselecteerd. De driehoek coach-werkondernemer-account­manager wordt ondersteund door de TMC YOUrney. Dit is een digitaal platform waar onder andere trainingen en cursussen kunnen worden geselecteerd, maar ook voortgang en afspraken worden vastgelegd.”

Aangezien TMC verschillende specialismen samenbrengt in één bedrijf is ervoor gekozen om een onderverdeling te maken in de vorm van competentie-gerichte businesscellen. “Deze businesscellen fungeren als zelfstandige entiteiten. Dit geeft Werkondernemers binnen de verschillende cellen het gevoel werkzaam te zijn binnen een kleine onderneming, wat de verbondenheid ten goede komt. Daarnaast is elke medewerker binnen de businesscel, ook de meer commercieel gerichte medewerker, op de hoogte wat er speelt binnen een bepaald vakgebied. We richten ons momenteel met zestien businesscellen op acht grote competentiegebieden. Elke businesscel heeft zo zijn eigen netwerk en door de samenwerking tussen de verschillende businesscellen kunnen vragen van klanten altijd vakkundig beantwoord worden binnen ons bedrijf.”

De komende jaren zal TMC zijn competentiegebieden verder uitbreiden, maar blijft zich hierbij richten op het technisch domein. “We zullen nieuwe businesscellen starten, maar gaan ook cellen verder opsplitsen. We krijgen steeds meer te maken met een digitale wereld waar we op in zullen spelen. Op het gebied van IoT, big data en data sciences kan TMC nog verder uitbreiden. Veelal kunnen deze gebieden ondergebracht worden in de bestaande businesscellen, maar als we denken aan automotive of supply chain praten we over nieuw te starten businesscellen.”

Voor deze uitbreiding is het van belang om voldoende technische kennis in huis te hebben en hoogopgeleid personeel te werven. Ondanks een tekort aan hoog­opgeleide technici op de arbeidsmarkt, lukte het TMC wel om voldoende mensen binnen te krijgen. “We werven natuurlijk ook in het buitenland en zien een toename van het aantal expats. Het bedrijf telt inmiddels over de veertig nationaliteiten. Niet alleen het Werkondernemerschap spreekt mensen aan, maar ook de vrijheid die Werkondernemers bij ons ondervinden. Naast commerciële projecten is TMC namelijk ook betrokken bij projecten zoals STORM Wave, de elektrische motorfiets van de TU/e, en Project MARCH, een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie ontwikkeld door de TUD. Verder kan iedereen binnen TMC gebruik maken van The Entrepeneurial Lab, wat zeven jaar geleden begon als technologie speeltuintje. Hier krijgt eenieder de gelegenheid om zijn of haar idee uit te werken. Het gebeurt nu nog op kleine schaal, maar mocht iemand echt zijn vleugels uitslaan als zelfstandig ondernemer is het toch gaaf om te zeggen dat een product of bedrijf bij ons is ontstaan in het lab.”

TMC onderscheidt zich van andere detacherings- en consultancybureaus met het Werkondernemerschap. De term Werkondernemerschap klinkt misschien onbekend, TMC is dan ook de bedenker van deze werkwijze. Het is in de eerste plaats een manier om voortdurend in ontwikkeling te blijven en biedt vele kansen.

Werkondernemers zijn hoogopgeleide technici die de veiligheid van een vast contract combineren met de opwinding van ondernemerschap. Bij Werkondernemerschap denken en handelen zij in principe als een ondernemer, maar vanuit de veilige positie van een werknemer. TMC is transparant naar de medewerker wat betreft de kosten van het project en de omzet; de Werkondernemer deelt bovendien mee in de winst. Doordat de onzekerheden die gepaard gaan met het runnen van een eigen bedrijf ontbreken, heeft de Werkondernemer meer energie om zich te focussen op zijn of haar taken en ambities voor de toekomst. Dit gebeurt onder ander door individuele en persoonlijke coaching. Daarnaast heeft de medewerker de mogelijkheden om zich te ontwikkelen tot ondernemer in The Entrepreneurial Lab.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten