Jan Spoelstra
Op het Medical Business Park in Amsterdam ontwikkelt Kadans Science Partner spraakmakende nieuwbouw. In het multi-tenant gebouw op kavel E komt een combinatie van laboratoria en kantoren, met minder dan nul op de meter.
‘Het wordt een toekomstbestendig en nul-op-de-metergebouw met spannende architectonische features,’ aldus Arnoud Matser, adviseur bij ingenieursbureau Deerns. Dit advies- en ingenieursbureau adviseert over installaties, bouwfysica, brandveiligheid en BREEAM-certificering. De duurzaamheidsambities gaan volgens Matser nog een grote stap verder dan de gemeentelijke ambities. ‘Dit gebouw voorziet niet alleen zelf in de energiebehoefte voor gebouw gebonden energiegebruik (EPC = 0, red.), maar ook voor het gebruiker gebonden energiegebruik en het energiegebruik voor elektrische auto’s en fietsen.’ Dit resulteert in een negatieve EPC van -0,61 op eigen perceel. Om duurzame mobiliteit te stimuleren wordt een samenwerking aangegaan met aanbieders van elektrische deelauto’s.
Om de duurzaamheidsambities extra kracht bij te zetten wordt er een BREEAM-NL Outstanding certificaat nagestreefd. De zonbelaste gevels worden energieopwekkende gevels, door het toepassen van architectonische PV-panelen. Voor het ontwerp van deze gevels is een geavanceerd simulatiemodel opgesteld, om een optimale balans tussen het opwekken van energie, daglichttoetreding, warmtelast en warmteverlies te realiseren.
‘Opvallend aan het pand is dat we niet op triple glas zijn uitgekomen, maar op dubbelglas,’ licht Matser toe. ‘In de laboratoria vindt veel warmteontwikkeling plaats door continu draaiende apparatuur. Dat hebben we allemaal in onze simulaties verwerkt; door dubbelglas sparen we meer op het koelen dan we met triple glas zouden winnen op verwarmen.’
Daarnaast worden groendaken en hemelwaterretentie toegepast, waarbij het hemelwater ook wordt gebruikt voor toiletspoeling. Tenslotte wordt het gebouw ontwikkeld als zogenaamde ‘kit of parts’. Een set elementen die optimaal wordt geprefabriceerd, waardoor verkeersstromen en afval worden geminimaliseerd en alle componenten eenvoudig te registreren zijn voor hergebruik of recycling.