Nieuws
0

TU Delft en KNMI leveren technische doorbraken 2020

Teake Zuidema

Een quantummechanica project aan de TU Delft staat nummer één in de top-tien van technologische doorbraken voor 2020 van Technology Review. Het Amerikaanse tijdschrift schrijft dat een team in Delft onder leiding van Stephanie Wehner werkt aan de ontwikkeling van internetverbindingen tussen vier Nederlandse steden die geheel gebaseerd zijn op principes van quantummechanica. De verbindingen benutten paren verstrengelde fotonen. Zo’n paar kan niet worden gelezen zonder dat de boodschap die het draagt verandert waardoor de verbinding niet ongemerkt gehackt kan worden.

Chinese wetenschappers brachten in de afgelopen jaren reeds een quantumverbinding tot stand over een afstand van 2.000 km (via een omweg) tussen Beijing en Shanghai. Bij deze verbinding wordt de informatie echter 32 maal overgeschakeld naar conventionele signaalversterkers (repeaters) die in principe wel kwetsbaar zijn voor hackers. Technology Review schrijft dat het team van Wehner reeds quantumfotonen heeft verstuurd over een afstand van 1,5 km en dat het team nog dit jaar een zelfde, onhackbare, quantumverbinding zal maken tussen Delft en Den Haag. Onderzoekers in Delft en elders verwachten binnen vijf jaar repeaters te hebben die pure quantumverbindingen over nog veel grotere afstanden mogelijk maken.

Het KNMI is volgens Technology Review betrokken bij een belangrijke technisch doorbraak die het mogelijk maakt vast te stellen welke fenomenen aan klimaatverandering kunnen worden toegeschreven en welke niet. Dankzij steeds krachtiger computers en een steeds grotere hoeveelheid data van weerssatellieten kan de World Weather Attribution, een project waarin KNMI participeert, de wereld met klimaatverandering vergelijken met een (denkbeeldige) wereld zonder klimaatverandering. Zo berekende deze groep dat de tropische storm Imelda die in september 2019 de kust van Texas belaagde  28 % intenser was als gevolg van klimaatverandering.

Een andere technische doorbraak van 2020 is volgens Technology Review dat de Chinese Volksbank nog dit jaar uitkomt met een digitale versie van de renminbi, de Chinese nationale munteenheid. Vorig jaar verklaarde Mark Zuckerberg dat de Libra, een digitale munteenheid van Facebook, de Amerikaanse overheersing van de financiële wereld zou versterken. China heeft zich deze uitdaging duidelijk aangetrokken en is Facebook nu een stap voor. Het Amerikaanse blad spreekt van het begin van een oorlog om digitaal geld.

Onderwerp:
EnergieICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×