Nieuws
0

TU/e ontwikkelt luchtzuiverend beton

Joop Wenstedt

Onderzoekers van de bouwkundefaculteit van de TU Eindhoven ontwikkelen samen met een internationaal consortium een beton dat lucht zuivert en zelfreinigend is.

Dit is mogelijk door toevoeging van nano-siliciumdeeltjes uit het mineraal olivijn. Het project heeft een miljoen euro subsidie gekregen van technologiestichting STW in het kader van het topsectorenbeleid.

Het gebruik van de silicium nanodeeltjes in beton heeft meerdere voordelen, vertelt professor Jos Brouwers, die de leiding heeft over dit onderzoek: ‘Je kunt de toevoeging gebruiken om maximaal tien procent cement te vervangen, waarmee de productie van beton minder milieubelastend wordt. Bovendien maken de nanodeeltjes het mogelijk om de eigenschappen van het beton aanmerkelijk te verbeteren en zelfs additionele eigenschappen toe te voegen.’

De silicium nanodeeltjes zijn te maken uit afval van steengroeven en mijnen, wat niet alleen economisch aantrekkelijk is, maar ook die afvalbergen kan doen slinken. De toevoeging van het nieuwe materiaal maakt het beton sterker. ‘Dat geeft het voordeel dat we slanker kunnen bouwen en minder beton hoeven te gebruiken; een besparing op meerdere fronten’, aldus Brouwers.

Door de siliciumdeeltjes te binden met titaanoxide kan het beton bovendien zelfreinigend en luchtzuiverend worden. ‘Proeven hebben uitgewezen dat er op deze manier geen algengroei ontstaat en dat roetaanslag wordt afgebroken’, weet Brouwers.

Het project is internationaal opgezet met deelname van de Nederlandse cementproducent ENCI, Johma in Noorwegen en het Duitse Kronos en BAM (onderzoeksinstituut in Berlijn). Andere partners zijn Geochem, Selor, Kijlstra Beton en Graniet-Import Benelux.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten