Nieuws
0

TU/e-studenten bouwen grootste ijsbrug

Thomas van de Sandt

Het lijkt een jaarlijkse traditie te worden: studenten van de TU Eindhoven die in de wintermaanden in Finland enorme bouwwerken van (vezelversterkt) ijs fabriceren. Na een enorme ijskoepel en een replica van de Sagrada Familia wordt het dit jaar een 65 m lange brug, gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci.

Met een vrije overspanning van 35 m is het de grootste brug ooit uit ijs gebouwd. Als de constructie op 13 februari klaar is, zal een 2 ton zware auto testen of de brug sterk genoeg is.

Het voor de brug gebruikte materiaal bestaat uit water, waar 2 % papiervezel aan is toegevoegd. Dit spuiten de studenten in dunne laagjes op een grote, opgeblazen ballon die als mal dient. Het water bevriest dan bijna direct. Door de toevoeging van de papiervezels is het ijs drie keer zo sterk als normaal ijs en is het tien keer minder breekbaar. In totaal is zo’n 900 ton ijs nodig voor dit project.

De werkzaamheden starten maandag aanstaande, als de eerste studenten richting Finland vertrekken. In total zullen er zo’n 150 studenten aan het project werken. Die komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit België, Engeland, Schotland, Portugal, Zwitserland en Finland.

Op de website van het project zal de bouw via webcams live te volgen zijn. Ook heeft het project een eigen Facebookpagina.


Filmpje van de bouw van de Sagrada Familia in ijs vorig jaar

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×