Nieuws
0

Twentse membranen naar drinkwaterbedrijf

Thomas van de Sandt

  • Op basis polymeren
  • Medicijnresten/pesticiden uit drinkwater

De Universiteit Twente komt met een nieuw wapen in de strijd tegen medicijnresten, hormonen en pesticiden in ons drinkwater: nanofiltratie op basis van nieuwe, synthetische polymeren. ‘Hiermee zijn we op labschaal zo succesvol dat we er nu de markt mee op gaan’, aldus deeltijdhoogleraar Erik Roesink van de vakgroep membraantechnologie, die met de spinoff NX Filtration voor die marktintroductie wil zorgen.

Het project 24Water, met € 1 miljoen subsidie vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), moet helpen om de techniek, die een stuk goedkoper en energiezuiniger werkt dan de bestaande alternatieven, op te schalen. Een andere UT-spinoff, ARTECS, zal de polymeren produceren. Drinkwaterbedrijf Oasen in Zuid-Holland wil als eerste de nanofilters in zijn bedrijfsvoering toepassen.

De polymeren waaruit de membranen zijn opgebouwd hebben een hoge ladingsdichtheid, met zowel positieve als negatieve ladingen. Door de polymeren heel nauwkeurig laagje voor laagje op elkaar te leggen, ontstaat een membraan van enkele tientallen nanometers dik, met synthetische waterkanalen waar het water makkelijk door kan, terwijl de schadelijke stoffen achterblijven.

‘Het mooie is dat we nu een productieproces hebben waarmee we de membranen economisch verantwoord kunnen maken’, aldus Roesink. Hierbij worden de polymeren vanuit een oplossing gesponnen tot holle-vezelmembranen.

NX Filtration richt nu de fabriek in waarin deze productie plaats zal vinden. Begin 2017 moeten de eerste tests op industriële schaal bij Oasen volgen. Dan moet het systeem bewijzen dat het net zo goed presteert als in het lab en daarbij door bijvoorbeeld temperatuurschommelingen van het water niet te veel wordt beïnvloed. Ook moeten de membranen niet te snel dichtslibben en moeten ze goed zijn schoon te maken. Roesink: ‘Er zijn nog wat risico’s bij het opschalen, maar wij werken met mensen met de nodige ervaring op dit gebied, en gaan ervan uit dat het een succes wordt.’

 

Onderwerp:
ChemieDuurzaamheidMateriaalkundeMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×