Nieuws
0

UMCG houdt levers in leven

Indra Waardenburg

Het is leverchirurgen en onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) gelukt om menselijke levers buiten het lichaam op lichaamstemperatuur in leven te houden. Hierbij maakt het onderzoeksteam gebruik van een apparaat dat het lichaam nabootst. ‘Het apparaat functioneert als een pomp.

Lees verder onder de afbeelding 

 

De levermachine imiteert het lichaam. (Copyright: UMCG)

Inmiddels hebben de onderzoekers in dit apparaat twaalf afgekeurde levers getest, waarvan minstens zes levers toch geschikt blijken te zijn voor transplantatie. ‘Momenteel werkt 97 % van de getransplanteerde levers naar behoren; het percentage organen dat niet functioneert is laag door ervaring. Met deze machine kunnen we echter winst halen uit de afgekeurde levers, waarvan de functies nu twijfelachtig zijn’, aldus een hoopvolle Porte.

De machine, die nu verder wordt getest in een klinische studie, is niet de eerste in zijn soort. Porte is bekend met een apparaat dat de nieren met een koude waterige oplossing doorspoelt en binnen het Groningse transplantatiecentrum werkt Michiel Erasmus, thoraxchirurg en programmaleider long- en harttransplantaties, met een vergelijkbaar apparaat. Deze pomp ontrekt als het moet ook vocht uit de longen, zodat twee sets donorlongen (die in eerste instantie waren afgekeurd vanwege vochtophoping) afgelopen februari alsnog getransplanteerd konden worden.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×