Indra Waardenburg
De leerstoel engineering fluid dynamics (TS) van de Universiteit Twente opende 10 april een nieuwe experimentele faciliteit: een supersone windtunnel. In de testsectie van deze tunnel kunnen onderzoekers windsnelheden tot 1,7 maal de geluidssnelheid opwekken, wat overeenkomt met snelheden van 1.805 tot 2.081 km/h.
Eerder opende de universiteit al de stille windtunnel: een geluidsabsorberende ‘dode kamer’ en windtunnel ineen. ‘Deze stille windtunnel haalt windsnelheden tot 250 km/h’, vertelt dr.ir. Edwin van der Weide, werkzaam aan de faculteit construerende technische wetenschappen van de UT. ‘Een deel van het onderzoek aan onze faculteit vraagt om veel hogere windsnelheden, vandaar deze nieuwe windtunnel.’
De supersone windtunnel is niet heel groot. Waar de stille windtunnel nog een testsectie heeft van 70 bij 90 cm, heeft de supersone windtunnel een testsectie van slechts 4,5 bij 5,7 cm. Wel maken beide tunnels gebruik van een pomp – die de drukverhouding tussen de in- en uitlaat van de tunnel regelt – met vergelijkbaar vermogen.
De Universiteit Twente is als tweede universiteit in Nederland in het bezit van een supersone tunnel. Tot nog toe maakten de universiteiten gebruik van de windtunnels van het NLR, het Duitse DLR of de TUD. Van der Weide: ‘We hebben voor een eigen supersone windtunnel gekozen, zodat alle studenten werktuigbouwkunde tijdens collegedemonstraties, practica en projecten kennismaken met schokgolven en supersone stromingen.’
Andere gebruikers van de windtunnel zijn het onderwijs aan de universiteit en de leerstoel experimentele aëroakoestiek, voor hun onderzoek naar stromingsinstabiliteiten veroorzaakt door uitsparingen in de wand.