Nieuws
0

Vacuümgrijper voorkomt schade

Indra Waardenburg

Ir. Durandus Vonck, promovendus aan de faculteit industrial design engineering (IDE) van de TU Delft, heeft een handbediende vacuümgrijper ontworpen die de nu gangbare weefseltang kan vervangen. Samen met het Duitse bedrijf Karl Storz, een ontwikkelaar voor medische instrumenten gericht op sleutelgatoperaties in de buikholte, ontwikkelde de promovendus een eerste prototype.

‘Uit eerder onderzoek blijken weefseltangen schade aan weefsel te kunnen veroorzaken’, vertelt Vonck. ‘Tijdens mijn afstudeeronderzoek zocht ik hiervoor een oplossing en uit dit onderzoek is mijn promotietraject ontstaan.’ Vonck hoopt op 24 april te promoveren.

Het handinstrument, dat bij het vastgrijpen een druk van 40 kPa op het weefsel uitoefent, is mede voortgekomen uit ontwerpopdrachten die Vonck uitschreef aan masterstudenten. Vonck: ‘Als promovendus moet je een bepaald percentage van je tijd aan onderwijs te besteden. Door studenten bij mijn onderzoek te betrekken, kreeg ik bruikbare suggesties waar ik een eigen draai aan kon geven. Met name de vorm van het mondstuk (het deel dat in contact komt met weefsel, red.) vereiste enige aanpassing om voldoende grip te hebben.’

Naast een handinstrument voor het grijpen van weefsel, onderzocht de promovendus ook een variant die weefsel langer kan vasthouden. Vonck: ‘Dit instrument oefent een druk uit van 20 kPa en houdt het weefsel ongeveer twintig tot dertig minuten vast.’

Vonck, die inmiddels werkzaam is als test engineer bij Lely (een bedrijf gericht op de automatisering in de veehouderij), verwacht dat Storz het handinstrument dit jaar op de markt zal brengen.

Onderwerp:
AiICTIndustriële automatiseringRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×