Nieuws
0

Vakvrouwen ontmoeten elkaar op Femme Tech Dag

In samenwerking met TechniekTalent.nu

  • Zelf aan de slag
  • Bedrijven Awards

Een vol huis, op 19 november op de Femme Tech Dag in De Fabrique in Utrecht. Er was plaats voor honderd technische vakvrouwen en die waren er ook op afgekomen; niet alleen om te luisteren, lol te hebben en te netwerken, maar ook om zelf de handen uit de mouwen te steken. Tijdens een drietal workshops gingen de vrouwen namelijk aan de slag met uitdagingen van Artsen Zonder Grenzen, NEMO en Thales.

‘Voor ons was het de eerste keer dat we de deelnemers zelf aan het werk zetten’, vertelt Akke Visser van TechniekTalent.nu, dat de Femme Tech Dag voor de vijfde keer organiseerde. ‘Dat was wel even spannend, maar ze vonden het allemaal heel leuk.’ De dag is vooral bedoeld om technische vakvrouwen elkaar te laten ontmoeten, zegt Visser. ‘Helaas zijn zij in Nederland nog altijd erg dun bezaaid. Normaal zijn ze binnen het bedrijf waar ze werken dan ook de uitzondering. Vandaag eens niet. Dat zegt verder niks over het werk dat ze doen of het bedrijf waar ze werken. Daarover zijn ze vaak juist erg enthousiast.’

Tijdens de workshop werd het creatieve vermogen van de deelnemers aangesproken, zowel op technisch als op andere gebieden. Zo was NEMO, dat technieklessen aantrekkelijker wil maken voor meiden, op zoek naar wat de aanwezige vakvrouwen ooit zelf in de techniek had aangetrokken.

Bij Thales was de uitdaging meer van technische aard: hoe beschermen we bijvoorbeeld een stadion tegen drones? Voor de oplossingen zochten de deelnemers nadrukkelijk buiten de geijkte mogelijkheden, met onder andere roofvogels voor het detecteren van drones en het uit de lucht halen middels luchtverplaatsing. Thales was zo enthousiast dat het alle deelnemers aan de workshop uitnodigde om bij het bedrijf verder te komen praten.

Artsen zonder Grenzen zocht hulp om in crisisgebieden ook tijdens stroomuitval te kunnen vaststellen of hun temperatuurgevoelige medicijnen nog goed zijn. ‘Het leuke hierbij was dat de deelnemers niet alleen op zoek gingen naar oplossingen – onder andere met sensoren in de verpakkingen – maar ook de vraagstelling zelf onder de loep namen’, vertelt Visser. ‘Waarom heeft Artsen zonder Grenzen dit probleem en zijn de medicijnen niet zo te fabriceren dat ze wel altijd goed zijn? Kan Artsen zonder Grenzen de farmaceutische industrie daarop aanspreken? Dat leverde een heel levendige discussie op.’

Na de workshops was het tijd voor het feestelijke gedeelte van de dag, met als klap op de vuurpijl het Femme Tech Award-diner waar honderd vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, de sociale partners, het onderwijs en de politiek bespraken wat nodig is om het aantal vrouwen in de techniek verder te vergroten. Tijdens het diner reikte juryvoorzitter Annemarie Jorritsma de Femme Tech Bedrijven Awards 2015 uit aan de koplopers op dit gebied. In de categorie grote bedrijven kwam Fokker Elmo als winnaar uit de bus. Bij de middelgrote bedrijven (50-250 medewerkers) koos de jury tbp electronics als winnaar en General Ledger won bij de bedrijven tot vijftig medewerkers.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×