Nieuws
0

Van Oord baggert in Australische haven

Thomas van de Sandt

De Rotterdamse baggeraar Van Oord helpt mee om de haven van het Zuid-Australische Gladstone klaar te maken voor de daar geplande lng-faciliteiten.

Samen met Dredging International (onderdeel van het Belgische baggerbedrijf DEME) tekende Van Oord een contract voor 190 miljoen euro.

 

Het project omvat het baggeren van een drie kilometer lang toegangskanaal naar de haven, met diverse aftakkingen en verdiepingen ter plaatse van kademuren. Het kanaal zelf moet 7,5 meter diep worden. In totaal halen de baggeraars zes miljoen kuub zand weg. Daarvan wordt twee miljoen kuub aan wal geperst om een nieuw havengebied te creëren.

 

De werkzaamheden maken onderdeel uit van het enorme Western Basin Dredging Project (WBDD), dat de komst van lng-faciliteiten in Gladstone mogelijk moet gaan maken. Gas uit de Surat- en
Bowen-gasvelden in Oost- Queensland komt dan via een 435 kilometer lange pijpleiding naar Gladstone om daar gekoeld te worden tot lng. Vanuit deze haven wordt het lng dan verscheept. Het totale project is onderverdeeld in zeven verschillende delen met een totaal budget van 950 miljoen euro. Voor het gehele project is een milieu effect rapportage opgesteld en goedgekeurd.

 

De werkzaamheden van het Nederlands/Belgische consortium gaan deze zomer van start en moeten in veertig weken zijn afgerond.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×