Nieuws
0

Van Oord plaatst eerste onderwater Slip Joint fundatie

Redactie

Op 25 april heeft Van Oord voor de eerste keer ter wereld een onderwater Slip Joint fundatie geïnstalleerd voor een offshore-windturbine op volledig commerciële basis. De maritieme aannemer ontwikkelde de Slip Joint fundatie in samenwerking met een aantal technologiepartners. Offshore installatieschip Aeolus plaatste de revolutionaire fundatie op het offshore ‘innovatiekavel’ Borssele V.

In het najaar van 2019 heeft DNV GL het ontwerp en productie van de Slip Joint fundering gecertificeerd, terwijl MottMcDonald het ontwerp beoordeelde op bankability aspecten. Het Borssele V project bestaat uit twee windturbines van elk 9,5 MW, waarbij Van Oord de volledige Balance of Plant verantwoordelijkheid draagt voor de constructie van het windpark.

De Slip Joint bestaat uit twee conische elementen die over elkaar worden geschoven. Het principe van de Slip Joint berust op wrijving, waarbij het gewicht zorgt voor stevigheid en stabiliteit. Vervolgens worden de fundatie-elementen van de windturbine over de monopile geschoven. Voegmiddel of bouten zijn niet meer nodig bij de installatie. De onderwaterverbinding zorgt ook voor een meer gebalanceerde gewichtsverdeling tussen monopile en transition piece.

Met bestaande productiefaciliteiten en installatieschepen kunnen maritieme aannemers hiermee grotere funderingen fabriceren en installeren op diepzee-locaties voor de volgende generatie windturbines. De (conische) elementen waaruit de koppeling bestaat, worden gemaakt met standaard productiemethoden. De Slip Joint is niet alleen sneller, eenvoudiger en veiliger te installeren, maar heeft nog een ander voordeel. Er is minder onderhoud tijdens de levensduur van het project.

Het innovatiekavel Borssele V, zo’n 20 km uit de kust, is gegund aan Two Towers BV, een consortium van Van Oord, Investri Offshore en Green Giraffe. Het idee is nieuwe technologieën is introduceren voor toepassing in toekomstige offshore windparken met grotere windturbines en op grotere waterdiepte.

Andere technologieën die op Borssele V worden gebruikt, zijn geautomatiseerde TSA (Thermal Sprayed Aluminium) toepassing, ICCP (Impressed Current Cathodic Protection) optimalisatie, ovale kabelgaten en Eco-friendly scour protection. Door deze technologieën in de praktijk te brengen, draagt Borssele V bij aan het verlagen van de Levelized Cost of Energy (LCoE) van offshore-windenergie. De verwachting is dat de gedemonstreerde innovaties een grote rol gaan spelen bij toekomstige offshore windprojecten.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten