Thomas van de Sandt
Rioolwater is allang niet meer de afvalstroom die het ooit was.
In verschillende projecten dient het al als bron voor nutriënten, warmte en grondstoffen voor de productie van biogas. Maar waarom is er niet ook met het belangrijkste bestanddeel, namelijk water, meer te doen dan het na zuivering te lozen? Dat is precies waar het Sewer Mining concept van onderzoeksinstituut KWR voor zorgt: de productie van hoogwaardig proceswater uit afvalwater, met behulp van membraanÂ-processen.
Sewer Mining gebruikt zowel forward osmosis (FO) als reverse osmosis (RO) om bijvoorbeeld koelwater of ketelwater voor industriële processen te produceren uit rioolwater. In de eerste (FO) stap wordt water met een zoutoplossing uit het rioolwater getrokken, in de tweede (RO) stap wordt de verdunde zoutoplossing opnieuw geconcentreerd. Het geconcentreerde rioolwater is geschikt voor vergisting voor de productie van biogas.
‘Voor zowel FO als RO gebruiken we dichte membranen die wel water doorlaten, maar niet de daarin opgeloste stoffen’, vertelt Emile Cornelissen, een van de bedenkers van het Sewer Mining concept. ‘Het FO proces wordt vooral ingezet om het vervuilen van de membranen tegen te gaan. Dit is een milder proces dan RO, en dat zorgt voor minder vervuiling op het membraan.’
Op 2 juli promoveerde onderzoekster Kerusha Lutchmiah op de FO-stap in het proces. Zij concludeert op basis van haar eigen rekenmodel dat het concept economisch uit kan. ‘We moeten dat model nog wel verder uitwerken’, zegt Cornelissen. ‘Uiteindelijk zal het afhangen van de specifieke situatie of dit een geschikte en goedkopere oplossing is.’ KWR zoekt nu partners uit het bedrijfsleven voor het opzetten van een demonstratieproject.