Nieuws
0

Veldproef Plant-e van start

Mischa Brendel

  • Elektriciteit van planten
  • Slangensysteem

Op 14 juli ging een veldproef van Plant-e van start in Budel-Dorplein (Noord-Brabant). Deze veldproef moet aantonen of de techniek van het bedrijf geschikt is voor grootschalige elektriciteitsopwekking uit de energie van plantenwortels.

Plant-e, een spin-off van Wageningen UR, wekt elektriciteit op door het plaatsen van koolstof elektrodes in de grond, nabij de wortels van planten. Deze planten produceren middels fotosynthese organisch materiaal voor eigen groei, maar een deel van dit organisch materiaal scheiden ze via hun wortels weer uit in de grond, alwaar bacteriën dit afbreken. Hierbij komen elektronen vrij, die Plant-e gebruikt voor elektriciteitsproductie.

In 2011 startte Plant-e een proef op het dak van het gebouw van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) met een proefoppervlak van 25 m2; vorig jaar ging er een proef langs de N470 in Zuid-Holland van start. Bij die laatste is er sprake van een slangensysteem, net als bij deze veldproef in Noord-Brabant (150 m slang), die een vervolg en aanvulling op de proef in Zuid-Holland is. Het slangensysteem wordt ondergronds aangelegd in bestaande natte natuur – een voorwaarde voor het systeem is dat het in een natte bodem wordt aangelegd – waarbij het niet uitmaakt welke soorten planten er groeien.

‘Het gaat hier om een nieuwe configuratie van het systeem die het mogelijk maakt om in bestaande natte gebieden stroom te produceren. Opbrengst is een van de zaken die we er gaan onderzoeken’, aldus Marjolein Helder, oprichter en directeur van Plant-e. De veldproef, op het terrein van zinkproducent Nyrstar Budel, duurt minstens een jaar.

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergieMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×