Nieuws
0

Ventilatie mogelijk belangrijk bij coronabestrijding

redactie

In slecht geventileerde ruimtes kunnen kleine hoest- of spreekdruppeltjes minutenlang in de lucht blijven hangen. Dat ontdekten Amsterdamse fysici en medici met een laserlichttechniek. Dit kan betekenen dat het ventileren van publieke ruimtes, zoals restaurants, openbaar vervoer, verzorgingstehuizen en ziekenhuizen, belangrijk is om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hun resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad The Lancet Respiratory Medicine.

Zowel bij spreken als bij hoesten komen er grote hoeveelheden kleine druppels vrij, van 1 tot 10 micrometer groot. Bij hoesten zitten daar ook grote druppels bij, tot een millimeter in doorsnee. Al deze druppeltjes zouden het coronavirus kunnen bevatten als ze uitgesproeid worden door een besmet persoon. Of de kleine druppels, tot 10 micrometer, genoeg van het virus bevatten om bij te dragen aan de overdracht van het coronavirus, is nog niet zeker. Maar het zou kunnen dat je besmet raakt als je langer tijd in een slechts geventileerde ruimte bent en dus veel druppeltjes inademt, schrijven de onderzoekers. 

De onderzoekers analyseerden met laserlicht de grootte van de druppeltjes die vrijkomen wanneer proefpersonen spraken of hoestten. En met een laser sheet maten ze het laserlicht dat weerkaatst op de druppeltjes om zo hun pad en de snelheid vast te leggen.

De grootte hoestdruppels vielen binnen een seconde naar de grond en zullen dus weinig bijdrage aan besmettingen. De kleine druppeltjes blijven veel langer zweven.

Met een sproeisysteem simuleerden de onderzoekers vervolgens de kleine druppeltjes van een hoest in verschillend geventileerde ruimtes. In een niet geventileerde kamer duurde het circa vijf minuten voordat de hoeveelheid druppeltjes in de lucht gehalveerd is, schrijven de onderzoekers.

Ventilatie deed die tijd flink afnemen. Met een mechanisch ventilatiesysteem aan verdween de helft van de druppeltjes in tweeënhalve minuut uit de lucht in een kamer. Wanneer ze in een kamer met een ventilatiesysteem ook een deur en een raam openden, halveerde de hoeveelheid druppeltjes al in 30 seconde.

De onderzoekers waarschuwen daarom dat anderhalve meter afstand houden in publieke ruimtes misschien niet voldoende is. Ze bevelen maatregelen en technieken voor goede ventilatie aan.

Bij de TU Delft wordt ook onderzoek gedaan de verspreiding van microscopisch kleine druppeltjes in binnenruimtes bij verschillende ventilatiecondities. Ze willen daarmee inzichtelijk maken welke (ventilatie) maatregelen in publieke ruimtes precies genomen kunnen worden om de verspreiding te voorkomen.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×