Henk Klomp
Grontmij heeft een multifunctionele verkeersdrempel ontworpen. Het gewicht van passerende auto’s zorgt voor het overpompen van water uit een nabije verontreinigde vijver of gracht naar een zogeheten helofytenfilter waarin het water wordt gezuiverd.
Dit blijkt uit een presentatie van Joop Hartman van Grontmij aan Waterschappen, Rijkswaterstaat en gemeenten vorige week. Hij ontwikkelde de verkeersdrempel met een beurs van Agentschap.nl. Op de multifunctionele drempel is octrooi aangevraagd.
Â
Onder de vijf meter lange drempel ligt een betonnen waterbak van ongeveer een meter lang, waarin via een leiding het water van de vijver stroomt. Aan de drempel hangt een soort scheparm in het water van de bak die elke keer dat er een auto overrijdt een hoeveelheid water over tilt naar een waterbak met een twintig centimeter hoger waterniveau. Dit water wordt in het helofytenfilter (een soort reinigende vijver) gezuiverd en vloeit schoon weer terug in de gracht. Een contragewicht zorgt er na elke auto voor dat de scheparm weer in zijn uitgangspositie komt.
Â
‘Bij veel regen’, vertelt Hartman, ‘lopen onze riolen nu over en wordt ons grondwater verontreinigd. Deze verkeersdrempel is bedoeld voor plekken waar zowel het verkeer moet worden vertraagd als vijvers en grachten liggen. Dat zijn er in Nederland heel veel. De verkeersstroom houdt de zuivering op gang.’ In een helofytenfilter, dat bij boerderijen al vaak wordt toegepast, pompen waterplanten zuurstof aan de wortels het water in, waardoor een rijke cultuur aan bodembacteriën ontstaat die het water zuivert.