Nieuws
0

Vier duurzame scenario’s

Rijkert Knoppers

Een offensief beleid ten aanzien van energie-efficiënte, uitbreiding van het elektriciteitsnet en invoering van smart grids.

Dat zijn enkele concrete maatregelen van de afgelopen week in Brussel gepubliceerde Routekaart 2050. Het rapport is samengesteld door onder meer Imperial College London, Kema, McKinsey & Company en ECN.

 

In de Routekaart 2050 staan vier scenario’s centraal, die allen koolstofdioxideneutraal zijn. Het eerste scenario gaat uit van veertig procent duurzaam opgewekte elektriciteit en zestig procent elektriciteit van kerncentrales en conventionele centrales met opslag van koolstofdioxide (CSS). Bij het tweede en derde scenario is het aandeel duurzame elektriciteit respectievelijk zestig en tachtig procent, kernenergie en centrales met CSS zorgen voor de rest. Het vierde scenario gaat uit van honderd procent duurzame stroom – zonder kernenergie – maar wel met import van zonnestroom uit Noord-Afrika. Onafhankelijk van het gekozen scenario is dit in alle gevallen een enorme uitdaging, stelt het rapport tamelijk overbodig.

Onderwerp:
ElektrotechniekEnergieMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×