Mischa Brendel
- Nominaties in vier categorieën
- Eén keer eerder gewonnen
Maar liefst vier Nederlandse namen staan dit jaar bij de nominaties van de European Inventor Award, een initiatief van het Europees Octrooibureau (EOB).
De meest bijzondere nominatie is die van dr. Kees Schouhamer Immink voor de Lifetime Achievement Award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de cd, de dvd en de blue-ray. Immink maakte belangrijke delen van het coderingssysteem voor deze verschillende opslagmedia. ‘Best wel bijzonder dat ik betrokken ben geweest bij de ontwikkeling van drie generaties aan opslagmedia, verspreid over twintig jaar’, zo zegt hij zelf.
Immink denkt met plezier terug aan de tijd dat hij samen met collega’s in het NatLab van Philips aan deze technieken werkte. ‘Een grappig voorval is dat toenmalig directeur Jan Timmer de cd bij platenbazen probeerde te slijten als robuust medium waarvan de gegevens niet gewist konden worden, terwijl wij tegelijkertijd in het NatLab werkten aan de ontwikkeling van wisbare cd’s.’ Immink vond het vooral prettig dat hij kon werken aan de ontwikkeling van technologieën, zonder zich daarbij druk te hoeven maken over hoe zich dat zou vertalen in een product. ‘Dat hebben bedrijven tegenwoordig opgegeven: er gaat geen geld meer in, als er niet direct een product uitrolt’, verzucht hij.
Dr. Henk Jonkers ontving een nominatie in de categorie Onderzoek. De microbioloog ontwikkelde aan de TU Delft een soort bio-beton, dat dankzij de aanwezigheid van bacteriën schade aan zichzelf kan herstellen. Jonkers: ‘Het mooie aan deze kalksteen producerende bacteriën is dat ze ruim tweehonderd jaar in beton kunnen overleven en dat ze uit zichzelf in actie komen als er schade optreedt. Als er bijvoorbeeld barsten ontstaan door druk op het beton, worden deze vanzelf gedicht.’ De uitvinding van Jonkers komt dit jaar in drie verschillende vormen op de markt: als zelfherstellend biobeton, als reparatiemortel en in de vorm van een vloeibare reparatievariant.
Moleculair bioloog dr. Laura van ’t Veer ontving een nominatie in de categorie MKB. Haar bedrijf Agendia ontwikkelde een borstkankertest met de naam MammaPrint, gebaseerd op gen-onderzoek. Deze test heeft een hoge voorspellende waarde wat betreft de kans op uitzaaiingen bij vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium, waardoor de prognose en de behandeling van de borstkanker verbeteren.
De vierde en laatste Nederlandse nominatie betreft een team: Franz Amtmann en Philippe Maugars zijn als onderzoeksteam van het Eindhovense NXP Semiconductors genomineerd in de categorie Industrie voor hun uitvinding van de Near Field Communication (NFC)-technologie. NFC maakt het mogelijk om draadloos over een afstand tot circa 10 cm kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen. Deze technologie is momenteel vooral in opkomst in mobiele telefoons om bijvoorbeeld contactloos (kleine) bedragen af te rekenen met een mobieltje.
Het aantal Nederlandse nominaties dit jaar is opvallend hoog: in de negen jaar dat de European Inventor Award wordt uitgereikt, waren er tot nu toe in totaal maar vier Nederlandse nominaties. Slechts één daarvan werd ook daadwerkelijk verzilverd door het bedrijf Affymax voor het ontwikkelen van de dna-chip, waarmee een patroon van genexpressie zichtbaar gemaakt kan worden.
De winnaars van de European Inventor Award 2015 worden op 11 juni in Parijs bekendgemaakt.