Nieuws
0

Vier nieuwe Galileo-satellieten

Mischa Brendel

Het Galileo-navigatienetwerk is vier satellieten rijker.

Op 25 juli lanceerde de Europese ruimtevaartorganisatie ESA met succes de Galileo-satellieten 23 tot en met 26 met een Ariane 5-raket. Een dikke drieënhalf uur na de lancering in de middag, werd het eerste paar satellieten van elk 715 kg afgescheiden van de raket; het tweede paar volgde twintig minuten later. Dit gebeurde op een hoogte van 22.922 km boven het aardoppervlak.

De komende dagen worden de satellieten in hun uiteindelijke baan gestuurd door de Franse ruimtevaartorganisatie CNES, waarna een testperiode van zes maanden zal plaatsvinden, alvorens ze in gebruik worden genomen.

Met de ingebruikname van deze vier satellieten komt er een eind aan fase 2 van de uitrol van het Galileo-navigatienetwerk, aldus Paul Verhoef, ESA-navigatiedirecteur, bij de lancering. ‘Maar ons tempo verslapt niet. Een verdere twaalf Galileo ‘Batch 3’ satellieten zijn in voorbereiding als reserve-satellieten in een baan om de aarde en ter vervanging van de oudste Galileo-satellieten, welke in 2011 zijn gelanceerd, om het systeem ook in de toekomst feilloos te laten werken.’

Voor de periode rond 2025 heeft ESA alweer een nieuwe generatie Galileo-satellieten gepland, die nog beter moeten presteren en extra functies moeten krijgen.

Het Galileo-satellietnavigatienetwerk is het Europese antwoord op het Amerikaanse GPS-netwerk en het Russische GLONASS.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatiseringVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×