Nieuws
0

VN dringt aan op prioriteit vaccinatie zeevarenden

redactie

De Wereldgezondheidsorganisatie, de Internationale Arbeidsorganisatie, de Internationale Maritieme Organisatie en de andere VN-organen hebben vandaag een gezamenlijke verklaring afgegeven waarin ze er bij alle lidstaten van de VN op aandringen om voorrang te geven aan zeevarenden en air crews in hun nationale Covid 19-vaccinatieprogramma’s.

Daarnaast moedigen de VN-organen de lidstaten aan om dringend maatregelen te nemen om de kwestie van de crew changes aan te pakken en samen te werken met hun gezondheids-, immigratie-, grenscontrole- en maritieme autoriteiten, zowel op nationaal als lokaal niveau, om de zeevarenden te ondersteunen die de wereld nodig heeft voor een sociaaleconomisch herstel van Covid 19.

De International Chamber of Shipping (ICS roept de nationale regeringen op om gehoor te geven aan deze oproep en de ‘verborgen helden’ van de pandemie te erkennen. Zeevarenden hebben vaccinaties nodig om hun cruciale rol te kunnen blijven vervullen, wat vereist dat ze regelmatig internationale grenzen passeren om ervoor te zorgen dat de toeleveringsketens in stand worden gehouden.

“Tot op heden is de voortdurende crisis van het wisselen van bemanningsleden in de scheepvaart nog grotendeels onzichtbaar voor het grote publiek. Bemanningen werken over de hele wereld hard om de wereldhandel in beweging te houden. Er zijn 200.000 zeevarenden die momenteel worden getroffen door overdreven strenge beperkingen die hen verhinderen aan boord te gaan of van boord te gaan”, zegt Guy Platten, secretaris-generaal van de ICS.

Volgens Platten herinnert ook de blokkade van het Suezkanaal de regeringen en de markten eraan hoe belangrijk de wereldwijde scheepvaart is voor de toeleveringsketens. “Zeevarenden blijven werken om de wereldhandel in stand te houden, door uitzonderlijke omstandigheden, en het Suez-incident zal de toch al nare bemanningswisselcrisis alleen maar verergeren. Zeevarenden mogen niet worden vergeten zodra het kanaal weer open is, en we roepen de regeringen op om dringend gevolg te geven aan deze belangrijke aanbevelingen”, aldus Platten,

In de gezamenlijke verklaring van de VN-organen wordt ook gezegd dat er behoefte is aan een wereldwijd systeem van Covid-certificaten, waarmee zeevarenden de grenzen kunnen blijven oversteken.

Onderwerp: Maritiem

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×