Mischa Brendel
De economie trekt weer aan en dat merken ook de ingenieursbureaus. De cijfers van de jaarlijkse Top 50 Ingenieursbureaus van TW tonen weliswaar een lichte omzetdaling over de hele marge, maar de winsten stegen en met name de iets kleinere bureaus lijken flink te profiteren van de aantrekkende markten. Ingenieursbureaus praten vaak niet over problemen, maar over kansen en uitdagingen. De olie- en gasindustrie lijkt wat betreft de investeringen op zijn retour, maar de energietransitie en circulaire economie bieden juist meer en meer uitdagingen en kansen.
De kennis om de energietransitie tot een succes te maken, hebben de ingenieursbureaus wel, zo stellen ze. Voldoende technisch personeel werven, vormt echter een groeiende uitdaging.
Maar die kampen zélf met een personeelstekort. Volgens het FD gaat het om een tekort van 2.800 technische docenten in het voortgezet onderwijs en het mbo; de technische universiteiten zoeken 1.850 docenten. Voor de universiteiten wordt de zoektocht extra bemoeilijkt, omdat zij gepromoveerden zoeken. Doekle Terpstra, aanjager van het Techniekpact, riep in het hetzelfde FD-artikel technische bedrijven op om werknemers structureel een of twee dagen per week beschikbaar te stellen om scholieren en studenten te onderwijzen.
Los van het feit dat lang niet iedereen voor een klas wil of kán staan – niet voor niets zijn er aparte docentenopleidingen – zullen technische bedrijven niet staan te springen om hun schaarse personeel ook nog eens enkele dagen per week kwijt te zijn, waardoor ze nóg meer vacatures moeten vullen. En welke garantie heeft een bedrijf dat de technische studenten van nu later ook bij hem aan de slag gaan?
Maar zonder die technische docenten kunnen er niet voldoende technici worden opgeleid, waarmee we in een vicieuze cirkel belanden. Terpstra ziet dan ook het liefst dat zijn plan voor een ‘hybride docent’ de standaard wordt, waarbij bedrijven dus ook standaard meer mensen aan moeten nemen, omdat ze hun personeel een deel van de tijd kwijt zijn aan het onderwijs.
Frank Cörvers, hoogleraar onderwijsarbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg vindt het plan van Terpstra goed, maar het komt volgens hem veel te laat. Hij wijst er – terecht – op dat bedrijven hun personeel voor de klas hadden moeten zetten toen het slecht ging met de economie. Toen hadden de bedrijven te weinig opdrachten en moesten ze personeel zelfs laten gaan.
Kortom: iedereen ziet het probleem, maar niemand heeft de oplossing. Toch móet die er komen, want met de energietransitie voor de deur, breekt er een nieuw hoofdstuk aan technische uitdagingen aan. Wellicht moet de overheid gewoon de portefeuille trekken en de technische bedrijven die deze hybride docenten wel willen leveren financieel bijstaan. Want als we niets doen, betalen we over enkele jaren allemaal de prijs.