Wire

Wanneer komt een verzuimverzekering voor je personeel van pas?

Ruimverzekering voor je personeel
© Pexels

Als werkgever is het jouw verantwoordelijkheid om goed voor je personeel te zorgen. En dat is zowel tijdens hun werk als wanneer ze onverwacht ziek worden. Ziekteverzuim kan echter voor aanzienlijke kosten en uitdagingen zorgen. Vooral wanneer een werknemer voor een langere tijd uitvalt. Een verzuimverzekering helpt om deze risico’s op te vangen. Wat je van deze verzekering kunt verwachten? Het dekt de loonkosten wanneer je personeel ziek is. Daarnaast biedt de verzekering ook de nodige ondersteuning bij re-integratie. Maar wanneer komt een verzuimverzekering voor je personeel precies van pas? In dit blog doe je alvast wat inspiratie op.

De verzekering komt goed van pas tijdens langdurig ziekteverzuim

Een van de meest voor de hand liggende momenten waarop een verzuimverzekering aan te raden is? Dat is natuurlijk bij langdurig ziekteverzuim. In Nederland ben je als werkgever wettelijk verplicht om een zieke werknemer het loon door te blijven betalen. Dit is verplicht voor een tijdspanne van gedurende twee jaar. Je moet dan minimaal 70% van het salaris betalen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Dit is helemaal het geval als meerdere werknemers langdurig ziek zijn. Een verzuimverzekering helpt deze kosten te dragen. Op deze manier komt je bedrijf niet in financiële problemen.

De verzekering komt goed van bij terugkerend kortdurend verzuim

Langdurig verzuim krijgt vaak veel aandacht. Toch kunnen herhaalde korte periodes van ziekte ook een grote last zijn voor een bedrijf. Valt een werknemer regelmatig voor een paar dagen uit? Dit leidt niet alleen tot productiviteitsverlies. Ook kunnen de loonkosten op termijn flink oplopen. Een verzuimverzekering kan in dit geval de financiële druk verlichten. Ook ben je zeker van de nodige preventieve maatregelen. Bijvoorbeeld door samen te werken met arbodiensten. Deze specialisten kunnen helpen bij het aanpakken van de oorzaak van het verzuim, zoals:

  • Werkdruk
  • Fysieke belasting
  • Mentale gezondheid
  • Een fijne uitkomst wanneer er behoefte is aan professionele re-integratiebegeleiding

Naast financiële compensatie biedt een verzuimverzekering vaak uitgebreide ondersteuning bij het re-integratieproces van zieke werknemers. Dit kan vooral van pas komen wanneer een medewerker langdurig afwezig is. Maar ook als er complexe medische of psychologische zorg nodig is om weer aan het werk te kunnen. De verzekering biedt toegang tot professionals zoals:

  • Arbeidsdeskundigen
  • Bedrijfsartsen
  • Re-integratiebegeleiders

Deze specialisten kunnen helpen een passend re-integratieplan op te stellen. Dit vergroot de kans dat de medewerker succesvol terugkeert naar zijn of haar functie. Dat komt zowel de werknemer als het bedrijf ten goede.

Meer dan gewenst in periodes van economische onzekerheid

Krijg je te maken met tijden van economische onzekerheid? Dan is het belangrijk om financiële risico’s te minimaliseren, en ziekteverzuim kan een onverwachte kostenpost zijn. Is de economie zwak? Dan kunnen de marges kleiner zijn en kan ziekteverzuim nog zwaarder drukken op de financiële gezondheid van een bedrijf. Een verzuimverzekering fungeert als een vangnet door de loonkosten van zieke medewerkers te dekken. Hierdoor blijft je bedrijf beter beschermd. Dit geeft je als werkgever de ruimte om je te concentreren op het runnen van je bedrijf. En dat zonder je zorgen te maken over de kosten van ziekteverzuim. Ga je hier op korte termijn een keer mee aan de slag voor je eigen bedrijf?

Een belangrijke steun bij mentaal verzuim

Als werkgever weet je dat mentale gezondheid belangrijk is. Als je werknemers last hebben van stress of een burn-out, kunnen er veel problemen ontstaan. Dit kan leiden tot meer ziekteverzuim. Het heeft invloed op de werkprestaties en de sfeer in je team. Zeker als meerdere mensen zich niet goed voelen. Een verzuimverzekering kan hier een goede oplossing zijn. Het helpt om de gevolgen van mentaal verzuim te verminderen. Zo blijft je personeel op de lange termijn gezonder.


Dit artikel is geschreven door een van onze partners en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten