Nieuws
0

Wc-papier terugwinnen uit rioolwater

816fd23aa46bc71e89095ba87bf372fd45f19d48

René Didde

Vorige week kreeg de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Zuidoost-Beemster de grootste fijnzeef-filterinstallatie in Nederland

De filters met openingen van 0,35 mm vangen toiletpapier uit het rioolwater voordat het de rwzi binnenstroomt. Het gefilterde goedje wordt opgewerkt en met een biologisch proces omgezet in bioplastic. ‘Gebruikt wc-papier verlaat de wc via de achterzijde en kan als closetrolhouder door de voordeur weer terugkeren’, zegt Marit van Veen van BWA uit Purmerend, dat de filters plaatste.

Het gaat om bandfilters van het Noorse bedrijf Salsnes. Onder vrij verval loopt het influent naar het filter dat onder een hoek ronddraait. Door de druk belandt het vuil in de filtergaatjes, waarna op het hoogste punt boven het water een blower de filterkoek van de band blaast. Vooral toiletpapier en haren zitten in het zeefgoed. Daarna gaat het rioolwater de installatie in voor zuivering door bacteriën.

Attero in Wijster ontwatert het zeefgoed en ontdoet het in een desinfectieproces van bacteriën. ‘Daarna voegen we enzymen toe die de cellulose uit het wc-papier omzetten in glucose’, zegt Coos Wessels, directeur van BWA. Melkzuurbacteriën zetten de glucose vervolgens om in polymelkzuur (polyactide, PLA), waarmee producten van bioplastic te maken zijn. Het is voor het eerst dat op deze schaal bioplastic van toiletpapier wordt gemaakt.

Men experimenteert al langere tijd met terugwinnen van wc-papier, bijvoorbeeld om er papier van te maken. En in Leeuwarden kijkt men naar verwerking in asfalt. Waterschappen sloten eerder een Green Deal om meer bruikbare grondstoffen en energie te winnen uit rioolwater (Grondstoffen- en Energiefabriek).

Een voordeel voor de rwzi in Zuidoost-Beemster is dat deze geen uitbreiding behoeft. De zuiverende bacteriën hoeven immers het toiletpapier niet af te breken. Op andere plaatsen in Nederland scheelt het de installatie van een extra voorbezinktank.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten