Nieuws
0

WEF: Nederland minder concurrerend geworden

Mischa Brendel

Op de nieuwe lijst van het World Economic Forum (WEF) is Nederland gezakt van de vijfde naar de achtste plaats wat betreft zijn wereldwijde concurrentiepositie. Vorig jaar steeg Nederland nog van de zevende naar de vijfde plek.

Volgens Henk Volberda, professor in strategic management & business policy aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit spelen ‘het achterblijven van duurzame investeringen in innovatie en onderwijs’ een grote rol bij het zakken op de lijst. Volberda geeft leiding aan het topinstituut INSCOPE, partnerinstituut van het WEF, dat de gegevens voor Nederland verzamelde.

Bedrijven in Nederland investeren volgens hem te weinig in r&d en benutten samenwerkingen met universiteiten en kennisinstellingen onvoldoende. Ook stelt hij dat het nijpende gebrek aan technici en ingenieurs Nederland belet verder te groeien. Uit de gegevens van INSCOPE blijkt dat de positie van Nederland op het gebied van beschikbare kenniswerkers ten opzichte van vorig jaar flink is verslechterd: een daling van maar liefst zeventien plaatsen.

De slechte innovatiescores zijn volgens Volberda ‘een bevestiging van een falend kabinetsbeleid en topsectorenaanpak van het ministerie van Economische Zaken.’ Hij stelt dat de overheid een sterkere regierol moet spelen op het gebied van innovatie, wil Nederland terugkomen in de mondiale top 5.

De top 5 wordt op dit moment gevormd door Zwitserland, Singapore, Finland (die vorig jaar ook de respectievelijk eerste, tweede en derde plek bezetten), Duitsland (vorig jaar op de zesde plek) en de VS (vorig jaar zevende).

Nederland is eerder al eens harder gedaald. In 2001 stortte Nederland van de vierde naar de achtste plek, om in 2002 op de dertiende plek uit te komen.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten