Nieuws
0

Welcome to the Village-festival als levend lab

Mischa Brendel

  • Minimaatschappij
  • Duurzaamheid

Waar het muziekfestival Lowlands al jaren onderdak biedt aan het LLowlab, krijgt het popfestival Welcome to The Village in Leeuwarden een vergelijkbaar initiatief: . Het initiatief is gericht op duurzaamheidsvraagstukken.

‘Ons festival is een tijdelijke minimaatschappij’, aldus DORP-initiator en festivaldirecteur Sjoerd Bootsma over het project. ‘Omdat er om het terrein een hek staat, kun je een festival zien als een soort levend laboratorium. We kunnen alles meten wat erin en eruit gaat.’

Enkele van de DORP-projecten zijn Pee Power, Kartent en Pixi’s. De Pee Power is een droogtoilet dat urine en ontlasting gescheiden opvangt. Een installatie zet de urine vervolgens om in struviet (dat in kunstmest gebruikt kan worden); de ontlasting wordt gecomposteerd. De Kartent is een kartonnen, maar waterdichte festivaltent. Volgens DORP laat één op de vier festivalbezoekers de tent na afloop achter, wat voor het nodige afval zorgt; de Kartent daarentegen is gemakkelijk te recyclen.

Om een 3 km lang pad van het festivalterrein naar een nabijgelegen camping te verlichten, worden driehonderd draagbare led-lichtbollen – Pixi’s – die elk hun eigen wifi-signaal genereren, ingezet. ‘We wilden iets dat duurzaam én leuk was’, aldus Bootsma. Na ontsteking geven de Pixi’s een signaal af; andere Pixi’s die dichtbij genoeg zijn om dit signaal te ontvangen, lichten vervolgens op en geven zelf ook een signaal af, om zo een golf aan licht te creëren.

Welcome to The Village vindt plaats van 17 tot en met 19 juli.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×