Nieuws
0

Wereldkampioen na penalties

Hilde de Laat

Team Tech United Eindhoven van TU/e heeft op 3 juli in Leipzig het wereldkam­pioenschap robotvoetbal 2016 gewonnen: de RoboCup.

Het vijfkoppige robotteam versloeg in de finale het Chinese team Water. Tijdens de reguliere speeltijd werd het 2-2 en in de verlenging scoorden beide teams nog een goal, zodat penalties volgden. Team Water mocht hiermee starten, maar keeper Versleutelen van Tech United liet geen enkele bal door. Het team uit Eindhoven schoot wel meteen raak en won daarmee het wereldkampioenschap.

Team Tech United wist acht keer op rij tot de finale door te dringen en stond daarbij zes keer eerder tegenover team Water in de finale. Alleen in 2014 en dit jaar wisten de Eindhovenaren van de Chinezen te winnen. 

Robotvoetbal wordt gespeeld in teams van vijf spelers die geheel autonoom handelen tijdens de wedstrijd. Een menselijke scheidsrechter legt het spel stil als de bal over de lijn gaat, en deelt kaarten uit bij overtredingen. Het doel van de RoboCup is om in 2050 met robots de menselijke wereldkampioen voetbal te kunnen verslaan.

De zorgrobot van TU/e behaalde een tweede plaats in het onderdeel Home League. Robots Sergio en Amigo moesten in de finale samenwerken om in een restaurant een bestelling aan te nemen en uit te serveren. De stoelen in het restaurant werden ondertussen verplaatst voor een extra moeilijkheidsgraad.

Onderwerp:
AiICTIndustriële automatiseringRobotica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×