Nieuws
0

Wie regeert Duitsland?

Mischa Brendel

Op 2 augustus boog Duitsland zich over het hoofdpijndossier ‘dieselgate’.

Overheid en industrie zochten gezamenlijk een oplossing voor de toekomst van het Duitse dieselwagenpark. Hierbij ging het overigens alleen over personenauto’s.

Aan de ene kant de partijen die vonden dat een software-update voldoende is, waaronder – hoe kan het ook anders? – de autofabrikanten, samen met de Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt en de overheden van diverse deelstaten. Allicht dat die laatste groep voor een milde aanpak stemde: niet alleen leveren de autofabrieken in hun deelstaten veel arbeidsplaatsen op, ook vloeien er veel belastinginkomsten van deze fabrikanten naar de lokale overheden. Deze milde oplossing zou de NOx-uitstoot van diesels met 25 % tot 30 % moeten terugdringen.

Aan de andere kant stond milieuminister Barbara Hendricks. Zij pleitte niet alleen voor een software-update, maar ook voor veranderingen aan de motoren zelf. Veel kostbaarder dan de update die de fabrikanten van tevoren al toegezegd hadden uit te zullen voeren, die ‘slechts’ zo’n € 1,5 miljard kost. Volgens oud-minister van Verkeer Matthias Wissmann zou een aanpassing aan de motoren zelf bijna tien keer zoveel kosten, meldde het FD.

Grote afwezigen waren de consumenten- en milieuorganisaties; die waren niet uitgenodigd. Dat alleen al geeft de ware drijfveren van het debat aan: we hebben het over een miljardenindustrie met een machtige lobbypartij, die de Duitse overheid niet zomaar met harde hand aan gaat pakken. Zelfs niet als er een dringende noodzaak is voor een schoner wagenpark. Want zo schoon is Duitsland op dat gebied helemaal niet: in tientallen Duitse steden zijn de NOx-waarden momenteel zo hoog dat een rechter bepaalde dat er maatregelen moeten komen, anders mogen er geen diesels meer in de binnensteden rijden. Ironisch genoeg dragen de doelstellingen voor de Duitse CO2-uitstoot in 2020 juist bij aan het probleem. Die voorzien in het terugdringen van dieselmotoren, maar diesels stoten minder CO2 uit dan benzineauto’s.

Ford en Toyota kwamen meteen met een inruilprogramma: lever je oude diesel (met emissiestandaarden Euro 1, 2, of 3) in en ontvang een inruilpremie bij aanschaf van een nieuwe auto. Maar ook de Volkswagen Group zelf (o.a. Volkswagen, Porsche, Skoda, Seat, Bentley en Audi) komt nu met eenzelfde inruilprogramma. Hierbij stelt het autoconcern zich in zijn persbericht bijna op als ecoterrorist met termen als ‘milieu- en toekomstprogramma’, ‘milieupremie’ en ‘e-offensief’. De VW-premie kan oplopen tot zo’n € 10.000, afhankelijk van het aangeschafte nieuwe model Volkswagen, Skoda, Audi, of Porsche. Het aanbod geldt overigens alleen tot het eind van het jaar, dus een snelle beslissing is geboden.

Het is opmerkelijk, gezien de consternatie die dieselgate met zich meebracht, hoe weinig schade de VW Group op iets langere termijn geleden lijkt te hebben: de winst over 2016 liep in de miljarden en het concern was vorig jaar de bestverkopende autoproducent ter wereld. Blijkbaar maakt het mensen niet zoveel uit of ze worden voorgelogen over hoe vervuilend hun auto is, zolang ze dit maar niet in de portemonnee raakt.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×