Mark van der Heijden
Ingenieurs van de Purdue Universiteit hebben de witste verf ooit gemaakt. De verf reflecteert tot 98,1% van het zonlicht en stuurt tegelijkertijd infrarode warmte weg van het oppervlak. Volgens de onderzoekers kan de verf een gebouw genoeg afkoelen om de behoefte aan een airconditioning te verminderen.
‘Als je met deze verf een dakoppervlak van ongeveer 1.000 vierkante meter zou bedekken, schatten we dat je een koelvermogen van 10 kilowatt zou kunnen krijgen. Dat is krachtiger dan de centrale airconditioners die in de meeste huizen worden gebruikt’, zegt Xiulin Ruan, professor werktuigbouwkunde aan de universiteit in West Lafayette, Indiana.
De verf bevat een zeer hoge concentratie van bariumsulfaat, een molecuul dat gebruikt wordt als pigment voor witte verf en geldt als standaard-wit bij een kleurmeting. Deze deeltjes hebben bovendien verschillende groottes. De verschillende afmetingen van de deeltjes zorgt ervoor de breedst mogelijke spectrale verstrooiing heeft, wat bijdraagt aan de hoge reflectie.
Met behulp van een thermokoppel hebben de onderzoekers aangetoond dat de verf oppervlakken ’s nachts 10,5 graden koeler is dan de omgeving. In het zonlicht is het temperatuurverschil nog altijd 4,4 graden. De zonnereflectie werkt zelfs in de winter, stellen de onderzoekers. Bij een omgevingstemperatuur van net 6 graden, is het geverfde oppervlak nog steeds 10 graden koeler.
Vantablack is de donkerste bekende materiaal. De coating, ontwikkeld door Surrey NanoSystems, absorbeert 99,965% van het zichtbare licht. Vantablack bestaat uit kleine nanobuisjes. Het licht wordt gevangen, weerkaatst en uiteindelijk geabsorbeerd door die minuscule deeltjes, waardoor uiteindelijk maar een klein deel van het licht wordt weerkaatst.