Nieuws
0

WKK nog beter met tweetraps turbo

Klaas de Jong

Evenals bij automoren gebruikt men ook bij gasmotoren voor warmtekrachtkoppeling turbo’s om de motoren milieuvriendelijker en zuiniger te maken. De eerste – kleinere – warmtekrachtinstallaties met een vermogen van 200 kW halen met turbo en andere trucs al een elektrisch rendement van 40 procent, even hoog als het gemiddelde van de grote centrales. Grotere motoren komen zelfs tot 45 procent.

De Oostenrijkse gasmotorenfabrikant GE Jenbacher is nu nog een stap verder gegaan. Met twee turbo’s in serie wordt de verbrandingslucht met nog hogere druk in de cilinders geperst; daarmee haalt men een recordrendement van 46,5 procent plus bruikbare warmte. Het totaalrendement komt daarmee op 89 procent.

 

De Nederlandse tomatenteler Red Harvest heeft de wereldprimeur voor het gebruik van deze motor. Eén dezer dagen wordt in de nieuwe vestiging in de Wieringermeer van Red Harvest een warmtekrachtinstallatie met 4,4 MW (elektrisch vermogen) en 4,1 MW (warmtecapaciteit) in bedrijf gesteld. De tweetraps turbo in de motor is gefabriceerd door ABB. (kdj)

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronicaVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×