Gerald Schut
Twee bedrijven die CO2 vastleggen in cement hebben samen de Carbon Xprize gewonnen. De Carbon Xprize 5 jaar is geleden gestart om nuttige toepassingen te ontwikkelen voor de CO2 die bij een Amerikaanse kolencentrale en een Canadese gascentrale uit de schoorsteen komt. De productie van cement is verantwoordelijk voor 8 tot 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot volgens Marcius Extavour, vicepresident klimaat en energie bij de non-profit Xprize.
Het Amerikaanse Carbon Built van professor Gaurav Sant (UCLA Samueli School of Engineering) liet zich inspireren door hoe schelpen calciumcarbonaat vormen. Het Reversa proces leidt ongefilterd flue gas (rookgas) door gebluste kalk, die snel CO2 opneemt, waardoor geen gaswassers nodig zijn. Het proces reduceert het gebruik van Portlandcement met 60 tot 90% en vindt plaats bij lage temperaturen.
Het Canadese CarbonCure injecteert CO2 direct in cementhoudend afvalwater uit trucks en molens, dat vervolgens wordt vastgelegd in de cement mix. Het cement wordt hierdoor harder dan gangbaar Portlandcement. Een vroege versie van de techniek wordt al bij 300 cementfabrieken gebruikt. Directeur Jennifer Wagner noemt het permanent vastleggen van CO2 in beton interessanter dan het ondergronds injecteren ervan (CCS).
De competitie was gesponsord door een energiebedrijf met kolencentrales en een koepel voor bedrijven die olie uit teerzand winnen. Harvard-professor David Keith vreest dat de druk op dit soort bedrijven om emissies te reduceren afneemt door technieken met een ‘nuttige’ toepassing voor hun afval. De wereld stoot ordes van grootte meer CO2 uit dan we ooit nuttig zouden kunnen gebruiken. We moeten het voorlopig beschouwen als een afvalproduct en niet als een grondstof, zei Gert Jan Kramer (UU) eerder in TW.
Eerder stelden onderzoekers een elektrochemisch proces voor om cementproductie klimaatneutraal te maken. Volgens andere onderzoekers is door een slimmere inzet van bestaande technieken de CO2-uitstoot van cement te halveren.