Benno Boeters
Subsidies NWO selecteerde uit 37 aanvragen zes fundamentele onderzoeksprogramma’s die elk € 18,8 miljoen krijgen voor de komende tien jaar.
Drie van de projecten richten zich op medisch-biologisch-technisch onderzoek. Zo krijgt de onderzoeksgroep van
prof.dr. Carlijn Bouten (biomedische technologie, TU/e) de subsidie voor verder onderzoek in intelligente biomaterialen. Die kunnen in beschadigde weefsels en organen het zelfherstellend vermogen bevorderen. Aandoeningen zoals hartfalen, nierfalen of versleten tussenwervelschijven zou het lichaam, op gang geholpen door geïmplanteerde cellen in een matrix, zelf weer moeten genezen.
Prof.dr. Marileen Dogterom (bio-nanoscience, TUD) kan met de zwaartekrachtbijdrage haar onderzoek naar de delende synthetische cel uitbreiden. De biomoleculaire bouwstenen in een levende cel zijn weliswaar grotendeels bekend, maar het is nog onduidelijk hoe die precies samenwerken. Volgens NWO is het bouwen van een kunstmatige biologische cel ‘een van de grote wetenschappelijke uitdagingen van de 21e eeuw’. Als dat lukt zou dat enorme intellectuele, wetenschappelijke en technologische opbrengsten genereren, maar ook filosofische en ethische vragen oproepen.
De aan het Leids Universitair Medisch Centrum verbonden prof.dr. Christine Mummery ontvangt de € 18,8 miljoen om haar speurwerk in miniatuurorganen op microchips in een hogere versnelling te brengen. Doel van het organ-on-chip initiative is om uit stamcellen van patiënten ziektespecifieke miniatuurorganen te ontwikkelen, om daarmee effectiviteit van medicijnen te toetsen. Ook moet het mogelijk zijn de orgaanchips te koppelen aan mini-darmbacteriën en de interactie te analyseren.
Het Kwantum Software Consortium en
prof.dr. Harry Buhrman (CWI/UvA) krijgen de subsidie om software te ontwikkelen en te testen voor de steeds groter wordende kwantumcomputers en kwantumnetwerken. Kleinere systemen met een beperkt aantal kwantumbits bestaan al; grotere systemen die gebruikmaken van kwantumsuperpositie, interferentie en verstrengeling, liggen in het verschiet. Informatici, wiskundigen en natuurkundigen staan voor de opgaaf de eerste toepassingen uit te vinden en te demonstreren voor deze computers en het internet van de toekomst.
Hoogleraar Griekse taal- en letterkunde
dr. Ineke Sluiter, Universiteit Leiden, krijgt het geld toegekend om innovatie in de Grieks-Romeinse oudheid te bestuderen. En socioloog prof.dr. Rafael Wittek (RUG) breidt met het geld zijn onderzoek naar ‘samenwerking als sleutel tot veerkrachtige gezinnen, gemeenschappen en organisaties’ verder uit.