Ellen Den Broeder
Terwijl de vlammen nog uit het dak van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Notre-Dame) in Parijs sloegen, stond de Franse president Emmanuel Macron voor de camera’s met grote stelligheid zijn volk toe te spreken: ‘We gaan hem herbouwen,‘ en verzekerde de wereld dat het echt goed komt.
En dat zal ook best wel. Het is geen Sagrada Familia waar, sinds het leggen van de eerste steen in 1882, bijna voortdurend aan de kerk wordt gebouwd. De snelheid waarmee de bouw vordert, is mede afhankelijk van de giften die bezoekers binnenbrengen. De bouw duurt zo enorm lang, dat reeds voltooide delen inmiddels gerenoveerd moeten worden.
Giften voor de herbouw van de Notre Dame zijn geen probleem. Er is inmiddels zoveel geld opgehaald (een bekende wereldster gaf alleen al €200 miljoen!), dat Macron er van overtuigd is dat de herbouw niet langer dan vijf jaar hoeft te duren.
Al lang voor de verwoestende brand, bleek overigens dat grote delen van de natuurstenen uitmonstering van de kathedraal zo sterk waren verweerd dat die volledig vernieuwd moesten worden. Daar waren toen al vele euro-tonnen voor nodig, die er niet waren. Omdat die sommen geld niet opgebracht konden worden, was er onvoldoende onderhoud en ging de algehele staat van de Notre Dame snel achteruit. Zo snel, dat er op bepaalde delen van de kathedraal zelfs complete bomen waren gegroeid waar nooit iemand bij kwam.
Een half jaar geleden werd een begroting opgesteld van 60 miljoen euro voor alle direct noodzakelijke werkzaamheden, vervangingen en herstellingen. Voor een totale restauratie was toen al 150 miljoen nodig! Met alle giften die er nu zijn binnen gestroomd (de burgemeester van Parijs vroeg zelfs niet meer te doneren), is het tijd voor onderhoud. Want, nu zal het besef er toch eindelijk wel zijn dat het juiste en tijdige onderhoud helemaal geen kostenpost is.
Frankrijk heeft architecten uit de hele wereld uitgenodigd om ontwerpen in te dienen voor de wederopbouw van de spits van de Notre-Dame die tijdens de brand is ingestort. Het doel is de kathedraal een nieuwe torenspits te geven die is aangepast aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd. En dat lijkt me interessant voor onze innovatieve Nederlandse bouwers. Maar ik heb wel een advies. Oude gebouwen hebben namelijk permanent onderhoud nodig, wat de voorbije jaren echt nalatig is geweest bij de Notre Dame. Beste architecten, houd in je ontwerp meteen rekening met een goede meerjaren-onderhouds-planning.