Nieuws
0

Ziekenhuis doorstaat zware aardbevingen door mee te schudden

Teake Zuidema

Het begin mei te openen Mills-Peninsula Medical Center in het Californische Burlingame is zo gebouwd dat het de ‘Big One’ – een aardbeving van 8,0 op de schaal van Richter – kan doorstaan.

Dit is mogelijk omdat alle 176 funderingspilaren van het zes etages hoge gebouw via isolatoren (friction pendulum bearings) in de kelder op de betonnen fundering zijn geplaatst.

 

In iedere isolator van de firma Earthquake Protect Systems zit een puck, een roestvrijstalen schijf die in alle richtingen 76 centimeter kan verschuiven in een holle kom van roestvrij staal. Iedere pilaar – per stuk belast met 1,3 miljoen kilogram – is bevestigd aan zo’n puck zodat het complete gebouw in het horizontale vlak 76 centimeter mee kan schuiven. ‘Bij een aardbeving zal het hele gebouw vijf centimeter omhoog komen wanneer de puck naar de randen van de kom beweegt’, zegt projectmanager Larry Kollerer. ‘Door het gewicht van het gebouw wordt de puck weer naar het centrum van de basis geduwd en dus weer naar beneden.’

 

Tussen de verschillende elementen van de fundering zijn schokbrekers aangebracht die de energie van de aardbeving kunnen absorberen. Het nieuwe ziekenhuis heeft een vloeroppervlak van 42.000 vierkante meter en kost vijfhonderd miljoen euro.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×