Erwin Boutsma
Het Amerikaanse bedrijf Kraig Biocraft Laboratories heeft genetisch materiaal van een spin ingebracht in de zijderups, met als gevolg dat deze veel sterkere zijde produceert.
Het Amerikaanse leger heeft het bedrijf $ 1 miljoen toegekend om kleding van deze zogenaamde Dragon Silk te maken die soldaten moet beschermen tegen projectielen. Het leger denkt met name aan toepassing in kledingstukken die de genitaliën beschermt. Dit is een kwetsbaar en moeilijk te beschermen deel van het lichaam dat bij geïmproviseerde explosieven – ‘bermbommen’ – vaak geraakt wordt.
Zijde is een van de sterkste materialen in de natuur, maar binnen die overkoepelende term zitten grote verschillen. De zijde van de zijderups – vaak verwerkt in kleding – is tot een factor tien minder sterk dan het verwante spinnendraad. Spinnen zijn, in tegenstelling tot de zijderupsen, echter niet op grote schaal samen te kweken. Ze eten elkaar op. Met recombinant dna-technologie heeft Kraig Biocraft het beste van beiden nu weten te combineren.
Het is overigens niet voor het eerst dat zijde in beeld is als ‘kogelwerend’ materiaal. Al eind negentiende eeuw was bekend dat zijde dergelijke eigenschappen heeft, en zelfs de Japanse Samoerai hadden al vesten van zijde om zich te beschermen tegen pijlen en steekwapens.