Gerald Schut
Zonneparken worden voortaan op 70 procent van het piekvermogen aangesloten. Dat hebben de brancheorganisaties Holland Solar (pv-ondernemers) en Netbeheer Nederland (TenneT, Liander, Stedin en Enexis) laten weten in het convenant ‘Stroom Betaalbaar op het Net’. Minister Eric Wiebes (EZK) verwelkomde de afspraken, die het mogelijk maken om de energietransitie te versnellen.
Volgens Holland Solar wordt jaarlijks slechts 3% van de tijd meer dan 70% van het piekvermogen van pv-installaties geleverd. Door het piekvermogen van pv-installaties met een grootverbruikersaansluiting zo te begrenzen kunnen ruim 40% meer zonnepanelen worden aangesloten. Hoogleraar Wilfried van Sark (UU) en directeur netstrategie Han Slootweg van Enexis pleitten in TW (respectievelijk TW14 2020 en TW20 2019) al eerder voor het begrenzen van de aansluiting van zonneparken. Veel zonneprojecten staan inmiddels in dun bekabelde gebieden in de wachtrij, omdat de netcapaciteit tekort schiet.
De leden van Holland Solar hebben bovendien afgesproken dat zonneparken minstens 20 jaar zullen blijven staan, zodat netbeheerders extra netcapaciteit niet voor niets aanleggen. Daarnaast pleiten de pv-ondernemers en de netbeheerders voor een aparte categorie in de subsidieregeling SDE++ voor projecten die productiepiek uitgesteld en verspreid leveren, bijvoorbeeld door inzet van batterijen. Netbeheerders beloven meer te communiceren over knelpunten op het net, meer mee te denken over de aanleg van zonneparken en waar mogelijk procedures voor netverzwaring te versnellen. Ook wordt er serieus over nagedacht om producenten van duurzame energie te laten terugleveren via ‘de vluchtstrook’ van het elektriciteitsnet. Pas als die vluchtstrook (het net is dubbel aangelegd) nodig is voor stroomlevering, dan wordt de producenten de toegang tot het net ontzegd.