Mischa Brendel
Bij adviesbureau Peutz in Molenhoek prijkt momenteel een vreemd gevaarte. Ing. Ben Bronsema test op het terrein zijn zonneschoorsteen, die als afzuigventilatie voor gebouwen moet dienen.
De zonneschoorsteen van elf meter hoog en twee meter breed is aan de zuidzijde uitgerust met een kolom van goed geïsoleerd glas met een hoge doorlaatbaarheid voor zonnestraling. De zonnewarmte valt op een zogenoemde absorberplaat bestaande uit een aluminiumplaat met daarop een speciale coating. De absorberplaat verwarmt de lucht in de schoorsteen, waardoor er door thermische trek een opwaartse luchtstroom ontstaat. De dikte van de zonneschoorsteen bedraagt niet meer dan 0,25 meter.
Aan de voet van de schoorsteen in Molenhoek is een kleine testcel gebouwd, voor meet- en regelapparatuur en het conditioneren van de ventilatielucht. Een warmtepomp in deze testcel houdt de temperatuur op een hoogte die representatief is voor de temperatuur in (kantoor)gebouwen: 20 graden in de winter en 24 graden in de zomer. De thermische trek van de zonneschoorsteen zuigt lucht vanuit deze testcel aan. De constructie van de zonneschoorsteen leidt er wel toe dat de temperaturen binnen de kolom erg hoog kunnen oplopen; in theorie tot meer dan 110 graden Celsius. Het glas van de zonneschoorsteen is daarom gehard.
Â
Lees verder onder de foto.
De zonneschoorsteen dient als afzuigventilatie
Â
Bronsema heeft de dimensies van de zonneschoorsteen zo gekozen, dat ze gemakkelijk in de gevels van gebouwen van drie of meer verdiepingen gebouwd kunnen worden. Grotere ruimtes krijgen simpelweg meerdere schoorstenen.
Eind 2011 hoopt Bronsema op zijn onderzoek met de zonneschoorsteen te promoveren aan de TU Delft.